Nudle z orzeszkami na ostro to wykonana na woku chińska przekąska. Gruby, falisty makaron mie z dodatkiem orzeszków ziemnych doprawiony na ostro pastą chili. Nudle z orzeszkami na ostro podajemy jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku, jako przystawkę lub samodzielnie na przekąskę. Danie w pełni wegetariańskie / wegańskie.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 200 g makaronu mie
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych obranych, niesolonych
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki pasty chili
- 2 łyżki wody
Do posypania:
- 2 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron mie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Połowę orzeszków siekamy.
- W woku na średnim ogniu podgrzewamy wymieszany olej arachidowy i olej sezamowy. Dodajemy imbir, czosnek i połowę posiekanych orzeszków i mieszając smażymy 1 minutę.
Udostępnij ten przepis