Przejdź do treści

papryczki chili suszonej

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.

Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-imbirowym to apetycznie wyglądająca ciemno-brązowa potrawa z polędwiczki wieprzowej z cebulą i imbirem. Danie jest lekko pikantne ale możemy je podostrzyć dodając więcej papryczek chili. Danie podawać jako samodzielny posiłek z gotowanym ryżem jaśminowym lub makaronem, może być także serwowane jako składnik kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Ryba z cukinią w żółtym curry

Ryba z cukinią w żółtym curry

Ryba z cukinią w żółtym curry to dwa rodzaje ryb i cukinia tworzące w tej potrawie dobrze dobrane trio, jedwabista ryba i chrupiąca cukinia w lekko pikantnym sosie z żółtej pasty curry to doskonale współgrająca kompozycja. Marynowanie filetów można przedłużyć pozostawiając je w marynacie na całą noc w lodówce, wtedy nasze curry nabierze jeszcze intensywniejszego smaku i aromatu.

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.

Bakłażan duszony na ostro

Bakłażan duszony na ostro

Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.

Agedashi dofu - tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.