Przepis na Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju
Agedashi dofu - tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 paczka tofu zwartego
- sól
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
Składniki na sos:
- 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1/2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, pokrojony ukośnie w kawałki
Do przybrania:
- 2 łyżeczki sezamu czarnego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu brązowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Składniki na sos:
Do przybrania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz