Przejdź do treści

papryczki chili suszonej

Curry z kurczaka z mango i papryką

Curry z kurczaka z mango i papryką to ciekawe połączenie ostrości ze słodkością i delikatnością mango. Jego wyjątkowy smak z pewnością zyska wielu zwolenników, zdecydowanie polecam!

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabska to indyjskie wegetariańskie danie z kapusty, które można zjeść jako samodzielny posiłek z dodatkiem ryżu lub placków czapati. Może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania głównego. Do zrobienia tego przepisu najlepiej użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej, które szybciej miękną podczas obróbki termicznej.

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy zastąpić sos rybny sosem sojowym

Pachadi z marchewki

Pachadi z marchewki to indyjskie danie warzywne o lekko goryczkowym smaku i specyficznym indyjskim aromacie. Swoją gorycz zawdzięcza obecności małych, niepozornych ziarenek brązowej gorczycy, które mają lecznicze, magiczne działanie. Te drobne ziarenka znane są ze swojego moczopędnego, antybakteryjnego i przeciwreumatycznego działania. Danie to może być spożywane solo jako szybka przekąska np. na lunch, można je też podawać razem z ryżem lub pilawem.

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami to super łatwe do przygotowania i bardzo smaczne tajskie curry z krewetek. Ostrość regulujemy ilością czerwonej pasty curry od 1 do 3 łyżek. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Indyjski kurczak Vindaloo (by Magda Klimczak)

Indyjski kurczak Vindaloo to aromatyczne, bardzo ostre danie w gęstym sosie. Vindaloo pochodzi z indyjskiego regionu Goa ale jest także bardzo popularne w stanie Maharasztra. Przepis Vindaloo oryginalnie został stworzony przez Portugalczyków. Także słowo Vindaloo pochodzi od nazwy popularnego portugalskiego dania “carne de vinha d’alhos” co znaczy mięso z winem i czosnkiem. Danie to przywędrowało do Indii w 15. wieku, kiedy pojawili się tam portugalscy podróżnicy. Następnie zostało przystosowane do lokalnych przyzwyczajeń i składników. W tym czasie wino nie było dostępne więc zostało zastąpione prze powszechnie pędzone indyjskie wino palmowe. Z czasem Hindusi dostosowali to curry do lokalnych gustów dodając składniki takie składniki jak ocet, cukier, imbir, tamarynd, pieprz, kardamon i to co najważniejsze, ogniste papryczki chili. W późniejszych czasach na przepis mieli wpływ także władający Indiami Brytyjczycy i tak pojawiły się nowe odmiany dania, a w szczególności Vindaloo z wołowiną.

Kurczak Vindaloo to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest bardzo pikantne, ale i pełne smaku, pikantność nie powinna zabijać aromatów całej potrawy, dlatego musimy zachować umiar w dodawaniu chili i innych pikantnych przypraw. W tym przepisie użyłam kurczaka, ale drób możecie zastąpić wołowiną, lub jagnięciną zwiększając ilość wody i czas duszenia mięsa do min. 2 godzin. Danie to możemy przygotować w wersji ekspresowej korzystając z gotowej pasty Vindaloo
. Jak każde indyjskie curry, najlepiej smakuje z ryżem basmati.

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.