Przejdź do treści

papryczki chili suszonej

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.

Curry z kurczaka z mango i papryką

Curry z kurczaka z mango i papryką

Curry z kurczaka z mango i papryką to ciekawe połączenie ostrości ze słodkością i delikatnością mango. Jego wyjątkowy smak z pewnością zyska wielu zwolenników, zdecydowanie polecam!

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową

Makaron Soba z grzybami shitake i pastą sezamową to bardzo smaczne japońskie danie wegetariańskie z makaronu gryczanego z grzybami w gęstym słodko-kwaśnym sosie. Azjatycka pasta sezamowa w odróżnieniu od arabskiej pasty Tahini jest uzyskiwana z prażonych ziaren sezamu, przez co jej smak jest pełniejszy i bardziej wyraźny. Pasta sezamowa jest częstym dodatkiem do sosów w kuchni japońskiej i chińskiej, sosy z jej dodatkiem nabierają sezamowego posmaku, zawiesistości i są bardzo pożywne (sezam zawiera jeden z najzdrowszych tłuszczów).

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym to przepis z użyciem podstawowych przypraw, bez stosowania gotowej pasty ani mieszanki curry. Jest to odmiana z mleczkiem kokosowym, które jest popularnym składnikiem dań w Indiach południowych.

Łosoś w sosie Hoisin

Łosoś w sosie Hoisin

Łosoś w sosie Hoisin to bardzo prosty przepis, w którym przygotowany łosoś nabiera znakomity, niepowtarzalny smak, zdecydowanie polecam! Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami

Wątróbka smażona z makaronem Soba i warzywami to smaczne, zdrowe i pożywne danie. Przy przygotowaniu tej potrawy pamiętajmy aby wątróbkę smażyć krótko i nie solić jej wcześniej. W innym wypadku stanie się łykowata i twarda.

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna w lekko pikantnym sosie to chińskie danie wegetariańskie. Podaje się jako ciepło jako warzywny dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.