Przejdź do treści

polędwiczki wieprzowej

Plastry wieprzowiny na ostro danie1

Plastry wieprzowiny na ostro

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!

Wieprzowina Gong Bao danie

Wieprzowina Gong Bao (Kung Bao)

Wieprzowina Gong Bao to słynne chińskie danie pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii “Moje ulubione przepisy”. Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie.

Ciekawostka: W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście “?”.

Chrupiąca wieprzowina w słonym sosie danie2

Chrupiąca wieprzowina w sosie 03-2017

Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy odświeżony przepis z serii “Moje ulubione przepisy” i zarazem pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Chrupiące kawałki mięsa w pysznym słonym i lekko kwaśnym sosie. Usmażoną wieprzowinę serwuje się oddzielnie z sosem i polewa tuż przed jedzeniem, aby kawałki zachowały pełną chrupkość.

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną to pełne chińskie danie, mięso z warzywami w sosie podane na przysmażonym makaronie. Do przygotowania tej potrawy używajmy tylko grubych makaronów (najlepszy jest makaron Mie) i gotujmy je wcześniej krótko na półtwardo aby nie rozpadły się podczas podsmażania.

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią to japońskie danie podostrzone dodatkiem przyprawy “7 smaków”. Smak dania można złagodzić lub zaostrzyć ilością dodanej przyprawy.

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym

Chrupiąca wieprzowina z cukinią w sosie słodko-kwaśnym to klasyczne danie chińskie podawane często w restauracjach. Jest to mój ulubiony typ chińskich dań, mięso w panierce frytuje się na chrupko a następnie miesza się z sosem z warzywami – pycha! Kluczem do doskonałości tej potrawy jest zachowanie równowagi między smakiem kwaśnym, słodkim i słonym.