Przepis na Chrupiąca wieprzowina w sosie 03-2017
Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy odświeżony przepis z serii "Moje ulubione przepisy" i zarazem pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Stary przepis postanowiłem też zatrzymać w pierwotnej formie na pamiątkę link. Było to w 2001 roku, w w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl i została napisana w 100% przeze mnie, całe wprowadzanie odbywało się ręcznie w html:).
Chrupiąca wieprzowina w pysznym słonym i lekko kwaśnym sosie. Potrawa znakomita ale trochę uciążliwą pod kątem obsmażania mięsa. Stosuję się tutaj panierkę ziemniaczaną, która podczas smażenia lubi mocno pryskać a na dodatek szybko się rozkleja pod wpływam wilgoci (sosu). Zastosowanie mąki ziemniaczanej daje bardzo chrupiące i lekko przesuszone mięso ponieważ soki nie są całkowicie zabezpieczone i wypływają. Jeżeli danie bardzo wam zasmakuje ale pryskanie zniechęca do ponownego gotowania to zastosujecie panierkę opcjonalną z mąki kukurydzianej i jajka. Da ona podobny efekt chrupkości i smaku ale dokładnie pokrywa kawałki mięsa i nie ma wypływu soków a co za tym mięso jest bardziej soczyste a podczas smażenia nie pryska.
Tak panierowane mięso jest bardzo chrupkie ale trzeba je podawać oddzielnie z sosem i polewać tuż przed jedzeniem, aby kawałki zachowały pełną chrupkość. Drugą techniką jest połączenie mięsa z sosem w woku na sam koniec gotowania i natychmiastowe serwowanie, jednak w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Ja osobiście preferuję polewanie mięsa sosem już na talerzu.
Chrupiąca wieprzowina w sosie to typ dania, które w Chinach serwuje się zazwyczaj jako element kilkudaniowego posiłku, rzadko jako samodzielne danie z ryżem. W Polskich warunkach (i przyzwyczajeniach) obiad składa się najczęściej z dania głównego, wypełniacza (ziemniaki, kasza, ryż) i surówki. Jeżeli chcecie zachować ten schemat to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, dodajcie chińskie danie warzywnym, ja polecam jako jarzynkę marchewkę z makaronem sojowym.
Chrupiąca wieprzowina w pysznym słonym i lekko kwaśnym sosie. Potrawa znakomita ale trochę uciążliwą pod kątem obsmażania mięsa. Stosuję się tutaj panierkę ziemniaczaną, która podczas smażenia lubi mocno pryskać a na dodatek szybko się rozkleja pod wpływam wilgoci (sosu). Zastosowanie mąki ziemniaczanej daje bardzo chrupiące i lekko przesuszone mięso ponieważ soki nie są całkowicie zabezpieczone i wypływają. Jeżeli danie bardzo wam zasmakuje ale pryskanie zniechęca do ponownego gotowania to zastosujecie panierkę opcjonalną z mąki kukurydzianej i jajka. Da ona podobny efekt chrupkości i smaku ale dokładnie pokrywa kawałki mięsa i nie ma wypływu soków a co za tym mięso jest bardziej soczyste a podczas smażenia nie pryska.
Tak panierowane mięso jest bardzo chrupkie ale trzeba je podawać oddzielnie z sosem i polewać tuż przed jedzeniem, aby kawałki zachowały pełną chrupkość. Drugą techniką jest połączenie mięsa z sosem w woku na sam koniec gotowania i natychmiastowe serwowanie, jednak w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Ja osobiście preferuję polewanie mięsa sosem już na talerzu.
Chrupiąca wieprzowina w sosie to typ dania, które w Chinach serwuje się zazwyczaj jako element kilkudaniowego posiłku, rzadko jako samodzielne danie z ryżem. W Polskich warunkach (i przyzwyczajeniach) obiad składa się najczęściej z dania głównego, wypełniacza (ziemniaki, kasza, ryż) i surówki. Jeżeli chcecie zachować ten schemat to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, dodajcie chińskie danie warzywnym, ja polecam jako jarzynkę marchewkę z makaronem sojowym.
Czas przygotowania | 30 min |
Czas oczekiwania | 15 min |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 2 szt. cebuli dymki posiekanej ukośnie w 3 cm kawałki
- 3 szt. grzybów mun namoczonych i pociętych w paski
- 1 cm świeżego imbiru posiekanego
- 1 ząbek czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Marynata:
- szczypta soli
- 2 łyżki wina ryżowego
Ciasto 1:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- trochę wody (3-4 łyżki)
Ciasto 2 (opcja zamiast Ciasto 1):
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szt. jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- trochę wody
Sos przyprawowy:
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bulionu
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
- marchewka z makaronem sojowym
Składniki
Marynata:
Ciasto 1:
Ciasto 2 (opcja zamiast Ciasto 1):
Sos przyprawowy:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Do dwóch kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody (3-4 łyżki) aby otrzymać gęstą papkę, dodać ciasto do marynowanego mięsa, dobrze wymieszać. Jeżeli stosujemy "Ciasto 2" to mieszamy wszystkie składniki i jeżeli jest zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody, mieszamy z mięsem, aż ciasto pokryje dokładnie plasterki.
- Na dużym ogniu mocno rozgrzać 2 szklanki oleju, następnie zmniejszyć na średni ogień. Plasterki mięsa smażyć w 2 partiach, kłaść pojedynczo na gorący olej (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie bo się skleją), smażyć do zrumienienia z obydwu stron (w czasie smażenia obracać plasterki 3-4 razy).
UWAGA! Smażone mięso w panierce ziemniaczanej mocno pryska. - Podawać kawałki mięsa na talerzu a podgrzany sos oddzielnie w miseczce. Tuż przed jedzeniem polać mięso sosem, dzięki temu mięso będzie chrupiące. Drugą metodą jest wymieszanie mięsa w woku z sosem i natychmiastowe podanie, w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Podawać z ryżem jaśminowym i opcjonalnie z daniem warzywnym.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (13)
- [+]Artykuły spożywcze (1947)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (231)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz