Przejdź do treści

pomidorów

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami

Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa “birinj” znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa

Indyjska zupa dyniowa to lekko pikantna, aromatyczna i pożywna zupa typu krem. Świetny sposób na zagospodarowanie dyni, która została po Halloween:). Wegetarianie i weganie wykonują tą zupę na wywarze z warzyw.

Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Pikantna pasta z pomidorów i papryki

Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, “przypalony” smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii

Zupa z soczewicy i cukinii to sycąca i rozgrzewająca indyjska zupa. Podawać ją możemy z dodatkiem chleba pita, grzanek lub ryżu basmati. Indyjskie gęste zupy (gulasze) przygotowane na bazie roślin strączkowych określa się słowem “dal”. Danie wegetariańskie, weganie powinni zastąpić jogurt wersją bez-mleczną (np. jogurtem sojowym) lub zrezygnować z tego składnika.

Curry z dyni i białej fasoli

Curry z dyni i białej fasoli

Curry z dyni i białej fasoli to pikantne curry o żółtym kolorze kurkumy, bardzo popularne w Indiach. Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari oznaczającego pikantny, rzadki sos do ryżu. Taki “gulasz” można przygotować z samych warzyw jak i z dodatkiem mięsa. Tutaj proponujemy średnio pikantne curry bezmięsne z głównym składnikami dynią i białą fasolą.

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami

Smażony makaron ryżowy z małżami to ciekawe chińskie danie ze smażonego na chrupko makaronu ryżowego z sosem z owocami morza. Przeźroczysty makaron vermicelli łatwo absorbuje smaki towarzyszących sosów. Jest bardzo popularny w Chinach, Azji południowo wschodniej i Japonii.

Kurczak na ostro z grilla

Kurczak na ostro z grilla

Kurczak na ostro z grilla to indyjskie danie przygotowywane na patelni lub na grillu. Podstawową przyprawą nadającemu temu daniu smaku jest garam masala. Do zrobienia tej potrawy można użyć gotowej mieszanki przypraw Garam masala, albo wykonać ją samemu. Garam masala powstaje opiekanie przypraw ich na gorącej patelni a następnie ich zmielenie. Przepis ten może być ciekawym urozmaiceniem w sezonie grillowym.

Jajka smażone z pomidorami

Jajka smażone z pomidorami

Jajka smażone z pomidorami to chińska wersja jajecznicy, serwowana jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Oczywiście można ją podać jak rodzimą jajecznicę na śniadanie lub kolację. Do wykonania tej potrawy najlepiej użyć pomidorów o mięsistym środku – bardzo dobre są podłużne, polne pomidory.