Przejdź do treści

Kurczak na ostro z grilla

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak na ostro z grilla
Kurczak na ostro z grilla to indyjskie danie przygotowywane na patelni lub na grillu. Podstawową przyprawą nadającemu temu daniu smaku jest garam masala. Do zrobienia tej potrawy można użyć gotowej mieszanki przypraw Garam masala, albo wykonać ją samemu. Garam masala powstaje opiekanie przypraw ich na gorącej patelni a następnie ich zmielenie. Przepis ten może być ciekawym urozmaiceniem w sezonie grillowym.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g pierś kurczaka pokrojonej w cienkie paski o szer 1 cm
Marynata:
Przyprawy na garam masala:
Dodatek:
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 12 godzin
Porcje
osoby
Składniki
  • 400 g pierś kurczaka pokrojonej w cienkie paski o szer 1 cm
Marynata:
Przyprawy na garam masala:
Dodatek:
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie nasiona i przyprawy uprażyć kolejno na suchej patelni. Następnie zmielić wszystko na drobny proszek.
  2. Cebulę, czosnek i imbir zmiksować w blenderze.
  3. Dodać ocet, olej, sól oraz proszek zrobiony z przypraw, dokładnie wszystko wymieszać.
  4. Paski kurczaka umieścić w misce, wymieszać z marynatą, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.
  5. Rozgrzać dobrze grill i piec kawałki kurczaka na ruszcie 8-10 minut z każdej strony. Podawać z ryżem Basmati.
Udostępnij ten przepis
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *