Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.
Ryż do sushi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂
Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂
Koreańskie kanapki ryżowe

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.
Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.
Śniadanie fusion sushi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
To orientalne śniadanie to doskonała zabawa z kuchnią fusion, także dla tych, którzy chcą się oswoić z sushi.
To orientalne śniadanie to doskonała zabawa z kuchnią fusion, także dla tych, którzy chcą się oswoić z sushi.
Sushi / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 3,5 / 6 ocen
Maki sushi w wykonaniu internauty.
Maki sushi w wykonaniu internauty.
Nigiri sushi

Ocena ze starego portalu: 4,62 / 13 ocen
Nigri sushi oznacza "sushi formowane w ręku". Pomimo, że podane na stół wygląda dużo prościej niż maki-sushi (sushi zwijane) to tak naprawdę jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne (lepienie kulek). Japończycy traktują przygotowanie dobrego nigiri-sushi jak sztukę, a szkolenie na mistrza sushi zajmuje wiele lat i jest bardzo wysoko cenione. Podobno najlepsi specjaliści kleją kulki, w których zawsze jest taka sama, ściśle określona, ilość ziarenek ryżu:).
Nigri sushi oznacza "sushi formowane w ręku". Pomimo, że podane na stół wygląda dużo prościej niż maki-sushi (sushi zwijane) to tak naprawdę jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne (lepienie kulek). Japończycy traktują przygotowanie dobrego nigiri-sushi jak sztukę, a szkolenie na mistrza sushi zajmuje wiele lat i jest bardzo wysoko cenione. Podobno najlepsi specjaliści kleją kulki, w których zawsze jest taka sama, ściśle określona, ilość ziarenek ryżu:).
Maki sushi odwrócone (Uramaki)

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 9 ocen
Maki-sushi odwrócone różni się od tradycyjnego tym, że ryż znajduje się na zewnątrz rulonu! Przygotowanie jest niemal identyczne, cały trik polega tylko na zastosowaniu folii i umiejętnym odwróceniu glonu posmarowanego ryżem na drugą stronę. Do wypełnienia sushi używa się różnych składników, bardzo często surowej ryby. Do sushi powinno stosować się ryby morskie, które nie mają pasożytów (a przynajmniej nie takie, które bardzo szkodzą człowiekowi).
Maki-sushi odwrócone różni się od tradycyjnego tym, że ryż znajduje się na zewnątrz rulonu! Przygotowanie jest niemal identyczne, cały trik polega tylko na zastosowaniu folii i umiejętnym odwróceniu glonu posmarowanego ryżem na drugą stronę. Do wypełnienia sushi używa się różnych składników, bardzo często surowej ryby. Do sushi powinno stosować się ryby morskie, które nie mają pasożytów (a przynajmniej nie takie, które bardzo szkodzą człowiekowi).
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)