Przepis na Maki sushi odwrócone (Uramaki)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Maki sushi odwrócone (Uramaki)
Ocena ze starego portalu: 5.00 / 9 ocen
Maki-sushi odwrócone różni się od tradycyjnego tym, że ryż znajduje się na zewnątrz rulonu! Przygotowanie jest niemal identyczne, cały trik polega tylko na zastosowaniu folii i umiejętnym odwróceniu glonu posmarowanego ryżem na drugą stronę. Do wypełnienia sushi używa się różnych składników, bardzo często surowej ryby. Do sushi powinno stosować się ryby morskie, które nie mają pasożytów (a przynajmniej nie takie, które bardzo szkodzą człowiekowi).
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
rulony, 48 kawałków
Składniki
Wypełnienie:
  • 1 szt. omletu jajecznego
  • 1/4 szt. zielonego ogórka długiego
  • 2 szt. paluszków krabowych
  • 1/2 szt. marchewki średniej wielkości
  • 100 g łososia wędzonego
Dodatki:
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
rulony, 48 kawałków
Składniki
Wypełnienie:
  • 1 szt. omletu jajecznego
  • 1/4 szt. zielonego ogórka długiego
  • 2 szt. paluszków krabowych
  • 1/2 szt. marchewki średniej wielkości
  • 100 g łososia wędzonego
Dodatki:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż przygotować według przepisu.
  2. Wszystkie składniki wypełnienia pociąć w paski. Marchewkę po pocięciu ugotować.
  3. Na macie do zwijania sushi położyć folię, na niej położyć kawałek nori, szerszą stroną do siebie. Na nori rozprowadzamy ryż, tym razem na całej powierzchni (a nie jak w przypadku klasycznego maki-sushi bez górnych 3 cm).
  4. Podkładamy rękę pod glon z ryżem i delikatnie obracamy na drugą stronę.
  5. Bezpośrednio na nori układamy wypełnienie (powinno tworzyć kopczyk o średnicy 2,5 cm). Ja zastosowałem następujące składniki: 1 pasek omleta jajecznego, 2 paski ogórka, 2 paski gotowanej marchewki, 1 pasek paluszków krabowych, 1 pasek wędzonego łososia. Następnie zwijamy rulon,
  6. Z rulony zdejmujemy folię i tniemy go na 8 lub 12 części.

    Aktualizacja 02-2017: na początku mojej przygody z sushi ciąłem rolkę na 8 części, obecnie zadecydowanie wolę mniejsze kawałki, dlatego po pocięciu rolki na 4 ćwiartki, każda z nich tnę na 3 części uzyskując 12 mniejszych kawałków.
  7. Następnie każdy kawałek maczamy dookoła w prażonym sezamie Sushi gotowe. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.