Przepis na Nigiri sushi
Ocena ze starego portalu: 4,62 / 13 ocen
Nigri sushi oznacza "sushi formowane w ręku". Pomimo, że podane na stół wygląda dużo prościej niż maki-sushi (sushi zwijane) to tak naprawdę jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne (lepienie kulek). Japończycy traktują przygotowanie dobrego nigiri-sushi jak sztukę, a szkolenie na mistrza sushi zajmuje wiele lat i jest bardzo wysoko cenione. Podobno najlepsi specjaliści kleją kulki, w których zawsze jest taka sama, ściśle określona, ilość ziarenek ryżu:).
Nigri sushi oznacza "sushi formowane w ręku". Pomimo, że podane na stół wygląda dużo prościej niż maki-sushi (sushi zwijane) to tak naprawdę jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne (lepienie kulek). Japończycy traktują przygotowanie dobrego nigiri-sushi jak sztukę, a szkolenie na mistrza sushi zajmuje wiele lat i jest bardzo wysoko cenione. Podobno najlepsi specjaliści kleją kulki, w których zawsze jest taka sama, ściśle określona, ilość ziarenek ryżu:).
Czas przygotowania | 45 minut (bez gotowania ryżu) |
Porcje |
kawałków
|
Składniki
- 3 szklanki ryżu do sushi
- 100 g surowego tuńczyka
- 100 g surowego łososia
- 5 szt. krewetek Black Tiger dużych
Dodatki:
- trochę sosu sojowego japońskiego podanego w miseczce
- trochę imbiru marynowanego do sushi
- trochę wasabi (opcjonalnie)
Przybory:
- ostry nóż najlepiej specjalny do sushi
Składniki
Dodatki:
Przybory:
|
Sposób przygotowania
- Ryż przygotować według przepisu.
- Przystępujemy do lepienia ryżu. Przed każdym kawałkiem należy dobrze zmoczyć ręce, w innym wypadku ryż będzie strasznie kleił się do rąk wręcz uniemożliwiając pracę. Bierzemy trochę ryżu i ugniatamy formując kulkę (powinna być wielkości piłeczki ping-pongowej), następnie formując z niej wałek. Trzymając wałek ryżu na jednej ręc3, 2 palcami drugiej ręki dociskamy wałek ryżu tak, żeby z 1 strony zrobił się płaski. Mamy gotową porcję ryżu na nigiri sushi.
- Następnie bierzemy kawałek ryby do ręki i smarujemy ją wasabi przy pomocy palca wskazującego drugiej ręki. Na posmarowaną rybę kładziemy, zaokrągloną stroną, przygotowany wałek ryżu. Odwracamy, kładziemy ryżem do dołu na dłoni i palcami drugiej ręki przygładzamy kawałek ryby do sushi. Pierwszy kawałek gotowy.
- Jeżeli mieliśmy bardzo nieforemne kawałki ryby i mamy wiele małych kawałków to możemy wykorzystać je do zrobienia 1-2 rulonów maki-sushi z łososiem lub do świetnego sushi spicy tuna roll.
- Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi*. Przed każdym kęsem maczamy delikatnie kawałek sushi w tej mieszance. Do sushi powinno się także podawać marynowany imbir, jego mały kęs należy brać przy każdej zmianie rodzaju sushi, ponieważ przeczyszcza on kubki smakowe i pozwala cieszyć się pełnym smakiem kawałka. *w Japonii nie podaje się dodatkowego wasabi, wystarcza to wasabi, którym są posmarowane kawałki ryby. W Polsce przyjęło się mieszać wasabi z sosem sojowy, ja osobiście tak nie robię ale znam wiele osób, które lubią podostrzyć jeszcze kawałki sushi dodając wasabi do sosu.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (23)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (6)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (14)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (34)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (29)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (522)
- [+]Przybory kuchenne (199)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Zestawy orientalne (10)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz