Przepis na Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem
Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.
Czas przygotowania | 35 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1/2 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 150 g piersi kurczaka pokrojonej w małą kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwiema łyżkami wody
- 100 g ryżu do sushi ugotowanego wg. przepisu, bez dodatków smakowych
Składniki na omlet:
- 4 szt. jajka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mirinu
- 2 łyżeczka masła
- 2 łyżeczka oleju sezamowego
Do przybrania:
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- trochę ketchupu
Składniki
Składniki na omlet:
Do przybrania:
|
Sposób przygotowania
- Na grubej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i smażyć przez 3 minuty.
- Dołożyć pokrojonego kurczaka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż mięso zmieni kolor.
- Do rozbitych jajek wlać sos sojowy i mirin. Dokładnie roztrzepać przy pomocy pałeczek lub widelca.
- Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso z ryżem rozpuścić masło z kilkoma kroplami oleju sezamowego.
- Wlać połowę mieszanki jajecznej i usmażyć omlet.
- Na środku omleta położyć 1/2 usmażonego nadzienia z ryżu i kurczaka następnie zawinąć brzegi do środka.
- Ostrożnie (aby się nie poparzyć) przykryć omlet talerzem i odwrócić patelnię, tym sposobem łączenie omleta znajdzie się pod spodem.
- W taki sam sposób usmażyć drugi omlet.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1566)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (10)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (339)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz