Przepis na Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem
Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
  • 150 g piersi kurczaka pokrojonej w małą kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwiema łyżkami wody
  • 100 g ryżu do sushi ugotowanego wg. przepisu, bez dodatków smakowych
Składniki na omlet:
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • trochę ketchupu
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 szt. cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
  • 150 g piersi kurczaka pokrojonej w małą kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego wymieszanego z dwiema łyżkami wody
  • 100 g ryżu do sushi ugotowanego wg. przepisu, bez dodatków smakowych
Składniki na omlet:
Do przybrania:
  • 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
  • trochę ketchupu
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Na grubej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i smażyć przez 3 minuty.
  2. Dołożyć pokrojonego kurczaka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż mięso zmieni kolor.
  3. Dodać przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać i prużyć na niewielkim ogniu następne 2-3 minuty.
    Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem
  4. Wrzucić ugotowany ryż, dokładnie wymieszać i przełożyć na półmisek.
    Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem
  5. Do rozbitych jajek wlać sos sojowy i mirin. Dokładnie roztrzepać przy pomocy pałeczek lub widelca.
  6. Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso z ryżem rozpuścić masło z kilkoma kroplami oleju sezamowego.
  7. Wlać połowę mieszanki jajecznej i usmażyć omlet.
  8. Na środku omleta położyć 1/2 usmażonego nadzienia z ryżu i kurczaka następnie zawinąć brzegi do środka.
  9. Ostrożnie (aby się nie poparzyć) przykryć omlet talerzem i odwrócić patelnię, tym sposobem łączenie omleta znajdzie się pod spodem.
  10. Polać omuraisu ketchupem i posypać dymką.
    Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem
  11. W taki sam sposób usmażyć drugi omlet.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.