Przepis na Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake
Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake
Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake to przepis pyszne na sushi na talerzu. Chirashi sushi jest najłatwiejszym do wykonania wariantem sushi, niezwykle szybkim i pozwalającym na różne eksperymenty. Podstawą tej potrawy jest ugotowany ryż podawany w miseczce z różnymi dodatkami. Dodatki zazwyczaj układa się na ryżu ale można je również wymieszać otrzymując tzw. gomoko sushi. Podstawą sukcesu jest efektowna prezentacja potrawy.
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 szklanki ryżu do sushi (1 1/2 szklanki suchego ryżu), ugotowanego wg. przepisu
- 12 szt. krewetek Black Tiger usmażonych w tempurze
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w cienkie długie słupki
- 3 szt. grzybów shitake
- 1/2 szt. papryki żółtej pokrojonej w cienkie, długie słupki
- 1/4 szt. białej rzodkwi pokrojonej w cienkie, długie słupki
- 1 szt. awokado pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- olej do smażenia
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ugotować ryż wg. przepisu. NIE DOPRAWIAĆ ZAPRAWĄ OCTOWĄ!
- Grzyby shitake zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 15 minut do namoczenia. Następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego przez 3 minuty na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w cienkie paski.
- Tempurę rozmieszać z wodą na rzadkie ciasto, maczać krewetki i smażyć na głębokim oleju na na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia oleju.
- Ugotowany ryż do sushi wymieszać z sokiem z limonki i przełożyć do 4 miseczek.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (9)
- [+]Artykuły spożywcze (1575)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- Sosy chińskie (31)
- Olej, ocet, pasty (11)
- Makaron, ryż, mąka (28)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (20)
- Warzywa, owoce (19)
- Tofu, gluten, grzyby (16)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (12)
- Herbata, napoje (9)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (189)
- Sosy (24)
- Ryż, makaron, mąka (19)
- Pasty, przyprawy (27)
- Warzywa, owoce, grzyby (8)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (17)
- [+]Kuchnia indyjska (88)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (20)
- [+]Kuchnia chińska (329)
- [+]Przybory kuchenne (149)
- Patelnia wok (20)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (15)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (6)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Wyprzedaże (9)
- Produkty do sushi (37)
- Produkty OrientCook i KATTO (22)
- Inne (1)
Dodaj komentarz