Wersja do druku:
Wydrukuj przepis
Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake
Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake to przepis pyszne na sushi na talerzu. Chirashi sushi jest najłatwiejszym do wykonania wariantem sushi, niezwykle szybkim i pozwalającym na różne eksperymenty. Podstawą tej potrawy jest ugotowany ryż podawany w miseczce z różnymi dodatkami. Dodatki zazwyczaj układa się na ryżu ale można je również wymieszać otrzymując tzw. gomoko sushi. Podstawą sukcesu jest efektowna prezentacja potrawy.
Czas przygotowania | 40 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 szklanki ryżu do sushi (1 1/2 szklanki suchego ryżu), ugotowanego wg. przepisu
- 12 szt. krewetek Black Tiger usmażonych w tempurze
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w cienkie długie słupki
- 3 szt. grzybów shitake
- 1/2 szt. papryki żółtej pokrojonej w cienkie, długie słupki
- 1/4 szt. białej rzodkwi pokrojonej w cienkie, długie słupki
- 1 szt. awokado pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- olej do smażenia
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ugotować ryż wg. przepisu. NIE DOPRAWIAĆ ZAPRAWĄ OCTOWĄ!
- Grzyby shitake zalać szklanką gorącej wody i odstawić na 15 minut do namoczenia. Następnie gotować w tej samej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego i 1/2 łyżeczki oleju sezamowego przez 3 minuty na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w cienkie paski.
- Tempurę rozmieszać z wodą na rzadkie ciasto, maczać krewetki i smażyć na głębokim oleju na na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na papierze kuchennym w celu odsączenia oleju.
- Ugotowany ryż do sushi wymieszać z sokiem z limonki i przełożyć do 4 miseczek.
Udostępnij ten przepis