Przejdź do treści

ryżu japońskiego

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

Zupa miso z warzywami i grzybami mun to pyszna i zdrowa japońska zupa. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Grillowana ryba z grzybami shitake

Grillowana ryba z grzybami shitake

Grillowana ryba z grzybami shitake to smaczne i dietetyczne danie rybne z kuchni japońskiej. Dla miłośników grillowania może to być ciekawa odmiana od wszechobecnej kiełbaski i karkówki. Delikatnie przyprawioną rybę grilluję się razem z grzybem shitake w paczuszce z folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje ona w sobie większość aromatycznych soków.

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake to bardzo proste i szybkie do przygotowania japońskie danie z mielonej wieprzowiny z dodatkiem najpopularniejszych japońskich grzybów. Danie lekko pikantne za sprawą przyprawy 7 smaków, której głównym składnikiem jest mielone chili. Podana z makaronem lub ryżem stanowi pełne pożywne danie obiadowe.

Kotleciki rybne z konfiturą chili

Kotleciki rybne z konfiturą chili

Kotleciki rybne z konfiturą chili mogą być podawane jako danie główne przed sushi. Ostro-słodko-kwaśna konfitura, którą są polane nadaje im niepowtarzalny smak.

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią

Duszona wieprzowina z cukinią to japońskie danie podostrzone dodatkiem przyprawy “7 smaków”. Smak dania można złagodzić lub zaostrzyć ilością dodanej przyprawy.

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi

Japoński stek wołowy Donburi to bardzo smaczne, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu japońskie danie. Można podać z ryżem jako pełnowartościowy posiłek.

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza to klasyczny, lekko doprawiony, japoński bulion. Do przygotowania tej potrawy stosujemy tylko ryby o zwartym mięsie aby bulion pozostał jak najbardziej klarowny.

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyak

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki to łatwe do przygotowania i bardzo smaczne japońskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w sosie teriyaki. Mogą być przygotowane na grillu a także w domowym piekarniku. Można je serwować jako przekąskę solo z sosem, a także jako pełny pożywny posiłek z z dodatkiem ryżu japońskiego i kimchi.