Przejdź do treści

sosu chili

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym

Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to wspaniałe w smaku, błyskawiczne danie, jedno z moich ulubionych EVER. Recepturę tego dania opracowałem sam bazując na moim doświadczeniu z kuchnia chińską. Wzorowałem się na daniu, które miałem kiedyś okazję jeść w Chinach, zastosowałem moje ulubione smaki i zdrowe składniki. Dodatek przesmażonej wędliny jest opcjonalny lecz bardzo wskazany ponieważ dodaje znakomicie komponujący się z kapustą mięsny smak umami. Danie to często wykonuje z bok choya (chiński pierwowzór był także z tego warzywa) jednak często jest niedostępny w okolicy, dlatego podstawowa wersję wykonuję z sałaty lodowej. Potrawę ta można serwować jako przekąskę, danie główne wraz z gotowanym ryżem lub jako warzywny dodatek do obiadu. Sałata smażona w sosie sojowo-miodowym to 100% pewniak, wykonasz to danie nie posiadając żadnych umiejętności kulinarnych, zajmie ci to 15 minut i zaskoczysz smakiem każdego!

Plastry wieprzowiny na ostro danie1

Plastry wieprzowiny na ostro

Plastry wieprzowiny na ostro to rewelacyjne chińskie danie. Panierowane, chrupiące plasterki polędwiczki wieprzowej w ogniście ostrym słono-kwaśnym sosie. Potrawa nie tylko wspaniale smakuje ale także bardzo atrakcyjnie wygląda, na sam jej widok leci ślinka:) Danie to ma tak mocny i dominujący smak, że podawane podczas kilkudaniowego posiłku chińskiego powinno być łączone dla równowagi z daniami łagodnymi. Plastry wieprzowiny na ostro spożywane samodzielnie należy podawać z gotowanym ryżem jaśminowym, który zrównoważy ich pikantność. Bardzo polecam!

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym

Wołowina w sosie grzybowym to smaczne chińskie danie z delikatnej wołowiny, grzybów i warzyw w słonym, lekko pikantnym gęstym sosie. Wołowinę możemy też zastąpić mięsem jagnięcym lub kurczakiem. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśmionwym lub makaronem mie gotowanym lub smażonym.

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną

Makaron smażony z wieprzowiną to pełne chińskie danie, mięso z warzywami w sosie podane na przysmażonym makaronie. Do przygotowania tej potrawy używajmy tylko grubych makaronów (najlepszy jest makaron Mie) i gotujmy je wcześniej krótko na półtwardo aby nie rozpadły się podczas podsmażania.

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem

Makaron ze smażoną piersią kaczki i bakłażanem to bardzo smaczne i pożywne chińskie danie z makaronu, kaczki i bakłażana. Może stanowić samodzielny posiłek lub być składnikiem kilkudaniowego posiłku chińskiego. Kaczkę należy smażyć powoli, skórką do dołu aby wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu i aby skórka stała się chrupiąca.

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyak

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki

Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej Buta Teriyaki to łatwe do przygotowania i bardzo smaczne japońskie szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w sosie teriyaki. Mogą być przygotowane na grillu a także w domowym piekarniku. Można je serwować jako przekąskę solo z sosem, a także jako pełny pożywny posiłek z z dodatkiem ryżu japońskiego i kimchi.