Przejdź do treści

świeżego imbiru

Dyniowe curry z warzywami

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym. Danie można także wykonać w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Chińska zupa z zacierkami

Chińska zupa z zacierkami (by M. Klimczak)

Chińska zupa z zacierkami to szybki w wykonaniu lekki chiński bulion w klasycznymi chińskimi wykonaniu. W przepisie tym zastosowane są 2 popularne w chińskich zupach dodatki: zacierki jajeczne i mąka ziemniaczana. Osoby odwiedzające chińskie i wietnamski restauracyjki i bary zapewne spotkały się z nimi naocznie, często dziwiąc się “co w tej zupie pływa”?

Tajski bulion curry z makaronem mie

Tajski bulion curry z makaronem mie

Tajski bulion curry z makaronem mie to rozgrzewająca zupa doprawiona na ostro tajską czerwoną pastą curry, serwowana z falistym makaronem mie i świeżymi ziołami. Do przygotowania dania niezbędny jest wywar wołowo-drobiowy, który można przygotować z naszego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową lub inną wołowiną. Danie można bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym.

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Zamiast karkówki można także użyć polędwiczki wieprzowej.

Zupa kurkumowa z kurczakiem

Zupa kurkumowa z kurczakiem (by M. Klimczak)

Zupa kurkumowa z kurczakiem to smaczna i pożywna zupa inspirowana kuchnią tajską. Apetyczny żółty kolor i smak nadaje jej spora porcja kurkumy. Dzięki pożywnym dodatkom takim jak kurczak, ciecierzyca i mleko kokosowe danie jest bardzo pożywne i może stanowić samodzielny posiłek.

Zupa krem z ziemniaków i pora z miso

Zupa krem z ziemniaków i pora z miso (by M. Klimczak)

Zupa krem ziemniaków i pora z miso to inspirowane kuchnią japońską danie fusion. Łagodny w smaku krem ziemniaczano-porowy, któremu wyrazistości dodaje japońska pasta miso. Pasta miso jest także jedynym źródłem soli w tym daniu. Dozowanie pasty należy zacząć od 3 łyżek i ewentualnie zwiększać według własnego gustu. Jak zawsze w przypadku pasty miso, należy ją dodać już po zakończeniu gotowania, ponieważ przegrzanie zabija w niej najważniejsze zdrowotne składniki. Jak każdy krem warzywny ta zupa smakuje także bardzo dobrze z małymi grzankami usmażonymi na oliwie. Z grzankami otrzymamy pożywne danie, mogące stanowić niewielki, samodzielny posiłek.

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia (by Magda Klimczak)

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia to propozycja dania fusion, połączenie popularnego w kuchni Amerykańskiej burgera z chrupiącym rybnym kotletem z dodatkami kuchni koreańskiej i japońskiej. W klasycznej bułce serwowany jest rybny kotlet panierowany w panko i czarno-białym sezamie. Do tego pikantny sos z koreańskiego gochujangu i majonezu oraz kwaśno-słodkie pikle z ogórka. Oryginalne, lekko pikantne i bardzo smaczne danie, które można spożyć jako przekąskę lub szybki obiad.

Kimchi z botwinki

Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)

Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań.

Kimchi z młodej kapusty

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim.

Zielony wegetariański stir-fry

Zielony wegetariański stir-fry (by Magda Klimczak)

Zielony wegetariański stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie z woka – smażone z mieszaniem zielone warzywa z sosem. Danie błyskawiczne, bardzo łatwe do wykonania i bardzo zdrowe. Użyte przez Magdę 2 sosy niewegetariańskie (ostrygowy i rybny) łatwo zastąpić, w składzie podajemy także wersję wegetariańską / wegańską. Zielony wegetariański stir-fry serwujemy jako samodzielne danie wegetariańskie z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.