Przepis na Tajski bulion curry z makaronem mie
Tajski bulion curry z makaronem mie to rozgrzewająca zupa doprawiona na ostro tajską czerwoną pastą curry, serwowana z falistym makaronem mie i świeżymi ziołami. Do przygotowania dania niezbędny jest wywar wołowo-drobiowy, który można przygotować z naszego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową lub inną wołowiną.
PYSZNA MIĘSNA WKŁADKA (opcja)
Jeżeli do przygotowania bulionu użyliśmy pręgę wołową, to jej po ugotowaniu zostaje nam kawałek bardzo smacznej gotowanej wołowiny. Warto jest ją pociąć w plasterki i dodać do zupy uzyskując pyszną i pożywną wkładkę mięsną.WERSJA WEGETARIAŃSKA
Danie można bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym.Rodzaj dania | Zupy |
Kuchnia | Kuchnia tajska |
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas gotowania | 4 godziny (bulion) |
Porcje |
osób
|
Składniki
Bulion curry:
- 2 litry bulionu wykonanego wg. przepisu lub z proszku, w wersji wege użyć bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego do smażenia
- 2 ząbki czosnku grubo posiekanego
- 1 szt. papryczki chili grubo posiekanej
- 1 łodyżka trawy cytrynowej grubo posiekanej
- kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka), grubo posiekanego
- 4 łyżki pasty curry czerwonej
- 5 szt. liści limonki kaffir suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
Dodatki:
- 500 g makaronu mie
- pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- pęczek cebuli dymki drobno posiekana (sam szczypior)
- 4 łyżki sezamu białego
- kilka plasterków papryczki chili
Składniki
Bulion curry:
Dodatki:
|
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy bulion najlepiej wołowo-drobiowy. Możemy skorzystać z tego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową. W wersji wege używamy bulionu warzywnego lub warzywno-grzybowego.
- Na 1 łyżeczce oleju sezamowego, na średnim ogniu podsmażamy czosnek, chilli, trawę cytrynową i imbir. Kiedy warzywa zaczną wydzielać piękny aromat dodajemy pastę curry i liście limonki, krótko smażymy.
- Dodajemy rosół i zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy oraz sos rybny i gotujemy ok. 10 min.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (18)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2243)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (260)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (27)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz