Przejdź do treści

Ryby i owoce morza

Zupa rybna na ostro z ryżem

Zupa rybna na ostro z ryżem

Zupa rybna na ostro z ryżem to bardzo smaczna i pożywna zupa rybna z kawałkami ryby i ryżem jaśminowym. Do jej przygotowania można użyć każdego rodzaju ryby, należy jednak pamiętać aby pokroić ją w cienkie paski.

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem to najprostsza do wykonania wersja sushi (tzw. sushi na talerzu). Jego przygotowanie nie wymaga żadnych zdolności manualnych, ryż do sushi miesza się z dodatkami i serwuje na talerzu udekorowany dodatkami. Tym razem proponujemy znakomite łososiowe chirashi z rybą, ikrą i kaparami. Polecam.

Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym

Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym

Pstrąg w sosie imbirowo-grzybowym to łatwy i szybki przepis na pyszną rybę. Jest to typowy azjatycki sposób przygotowania ryby, rybę smaży się w całości następnie polewa sosem.

Krewetki fu yong

Krewetki fu yong

Krewetki fu yong to rodzaj chińskiej jajecznicy z dużą ilością krewetek, pożywna przekąska lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku, świetnie sprawdzi się też na śniadanie. Krewetki należy smażyć krótko, do momentu aż zmienią kolor na różowy, zwykle trwa to 2-3 minuty. Jeżeli nasze krewetki są już różowe (ugotowane) smażymy jeszcze krócej 1 min. Dłuższe smażenie powoduje, że stają się twarde.

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado

Sałatka z krewetek z czerwonym grejpfrutem i avokado to danie dla osób dbających o linię i zdrowe żywienie. Grejpfruty zawierają mnóstwo witamin i mają działanie “odchudzające”. Odpowiadająca za gorzki posmak naryngina sprawia, że owoc usprawnia pracę jelit, a tym samym przyspiesza przemianę materii. Cytrusy warto wykorzystywać w zimowym gotowaniu, przypominają smaki lata i ciepło słońca.

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)

Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju “Filhos” a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku “Hiryozu” oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza

Bulion rybny dashi z filetami z dorsza to klasyczny, lekko doprawiony, japoński bulion. Do przygotowania tej potrawy stosujemy tylko ryby o zwartym mięsie aby bulion pozostał jak najbardziej klarowny.