Przepis na Zupa rybna na ostro z ryżem
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. filetu rybnego ok. 300g
- 700 ml bulionu rybnego zrobionego z kręgosłupów i kawałków ryb lub z proszku
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego na półtwardo (gotować 5-6 min)
- 1/2 łyżeczki mąka kukurydziana wymieszanej z małą ilością wody
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- szczypta soli do smaku
Do posypania:
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moźdżierzu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Składniki
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować wywar rybno-warzywny. Kręgosłupy rybne dokładnie wypłukać, z łbów wyciąć czerwone części skrzeli. Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa, imbir i papryczkę chili. Zalać zimną wodą, na wysokość ok. 4cm powyżej składników i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
- Przecedzić wywar przez gęste sitko, dopełnić wygotowaną wodę, dodać sos sojowy i sos rybny.
- Do wywaru dodać podgotowany lekko ryż i gotować 5 minut.
- Dołożyć kawałki ryby i dusić na małym ogniu przez następne 5 minut.
- Zagęścić zupę mąką kukurydzianą. Dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Akcesoria kuchenne (26)
- Grzyby (9)
- Herbaty i napoje (28)
- Makarony (38)
- Mąki i panierki (17)
- Moździerze (7)
- Noże (12)
- Oleje i octy (18)
- Owoce i warzywa (37)
- Parowniki bambusowe, hot poty (13)
- Pasty (52)
- Produkty do sushi (51)
- Produkty kokosowe (10)
- Przyprawy (61)
- Ryby i Owoce morza (9)
- Ryż (20)
- Słodycze i przekąski (33)
- Sosy (94)
- Tasaki (8)
- Tofu, wodorosty, glony (22)
- [+]Woki, patelnie (40)
- Indukcja (6)
- Maszynowe (4)
- Ręcznie Kute (10)
- Zupy, dania instant, buliony (27)
- Promocja (11)
- [+]Artykuły spożywcze (2239)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- Sosy chińskie (53)
- Olej, ocet, pasty (19)
- Makaron, ryż, mąka (37)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (30)
- Warzywa, owoce (29)
- Tofu, gluten, grzyby (20)
- Ryby, owoce morza, glony (10)
- Dania gotowe, przystawki (8)
- Przekąski, słodycze (28)
- Herbata, napoje (24)
- [+]Kuchnia japońska (223)
- Sosy japońskie (22)
- Przyprawy japońskie, miso (27)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (7)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (8)
- Warzywa, grzyby, tofu (18)
- Herbata, panko, inne (11)
- [+]Kuchnia tajska (258)
- Sosy (27)
- Ryż, makaron, mąka (26)
- Pasty, przyprawy (42)
- Warzywa, owoce, grzyby (15)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (96)
- Przyprawy indyjskie (28)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (9)
- Kuchnia koreańska (29)
- Kuchnia filipińska (7)
- Inne kuchnie (32)
- [+]Kuchnia chińska (520)
- [+]Przybory kuchenne (201)
- Mata do sushi (2)
- Patelnia wok (23)
- Akcesoria do woków (13)
- Noże, tasaki, osełki (22)
- Moździerze (7)
- Parowniki, garnki do ryżu (8)
- Gorące talerze, hot pot (5)
- [+]Pałeczki, maty, inne (15)
- Zestawy orientalne (11)
- Wyprzedaże (19)
- Produkty do sushi (46)
- Produkty OrientCook i KATTO (35)
Dodaj komentarz