Przepis na Zupa rybna na ostro z ryżem
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. filetu rybnego ok. 300g
- 700 ml bulionu rybnego zrobionego z kręgosłupów i kawałków ryb lub z proszku
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego na półtwardo (gotować 5-6 min)
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z małą ilością wody
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- szczypta soli do smaku
Do posypania:
- 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego rozgniecionego w moźdżierzu
- 1 łyżka cebuli dymki sam szczypior, posiekany
Składniki
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Przygotować wywar rybno-warzywny. Kręgosłupy rybne dokładnie wypłukać, z łbów wyciąć czerwone części skrzeli. Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa, imbir i papryczkę chili. Zalać zimną wodą, na wysokość ok. 4cm powyżej składników i gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Ewentualnie użyć bulionu rybnego w proszku.
- Przecedzić wywar przez gęste sitko, dopełnić wygotowaną wodę, dodać sos sojowy i sos rybny.
- Do wywaru dodać podgotowany lekko ryż i gotować 5 minut.
- Dołożyć kawałki ryby i dusić na małym ogniu przez następne 5 minut.
- Zagęścić zupę mąką kukurydzianą. Dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą.
Udostępnij ten przepis
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- Herbaty (14)
- Promocja (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1943)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- Sosy chińskie (41)
- Olej, ocet, pasty (15)
- Makaron, ryż, mąka (34)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (26)
- Warzywa, owoce (25)
- Tofu, gluten, grzyby (18)
- Ryby, owoce morza, glony (9)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (26)
- Herbata, napoje (18)
- [+]Kuchnia japońska (194)
- Sosy japońskie (18)
- Przyprawy japońskie, miso (24)
- Makaron japoński, mąka (16)
- Ryż do sushi (5)
- Wodorosty wakame, kombu, me hijiki, nori (7)
- Warzywa, grzyby, tofu (16)
- Herbata, panko, inne (10)
- [+]Kuchnia tajska (229)
- Sosy (23)
- Ryż, makaron, mąka (25)
- Pasty, przyprawy (35)
- Warzywa, owoce, grzyby (13)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (18)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (11)
- Ryż, placki, mąka, fasola (8)
- Kuchnia koreańska (24)
- Kuchnia filipińska (5)
- Inne kuchnie (26)
- [+]Kuchnia chińska (442)
- [+]Przybory kuchenne (167)
- Patelnia wok (21)
- Akcesoria do woków (11)
- Noże, tasaki, osełki (20)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (5)
- Gorące talerze, hot pot (4)
- [+]Pałeczki, maty, inne (16)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (8)
- Wyprzedaże (8)
- Produkty do sushi (40)
- Produkty OrientCook i KATTO (31)
- Inne (2)
Dodaj komentarz