Przejdź do treści

Chińska kuchnia – przepisy kulinarne, które podbiły cały świat

  • przez

Chińska kuchniaChińska kuchnia jest znana i lubiana na całym świecie. Jej niezaprzeczalne zalety to wyjątkowa różnorodność, która sprawia, że każdy znajdzie przepis idealny dla siebie.

W chińczyku spróbujemy przede wszystkim dań mięsnych, aromatycznych zup czy smażonych makaronów. Warto jednak wiedzieć, że chińska kuchnia to znacznie więcej niż chińskie dania z kurczaka.

Poznaj bogaty świat azjatyckich smaków i sprawdź dostępne na Kuchnieorientu.pl oryginalne produkty rodem z Chin

Chińska kuchnia – najpopularniejsze potrawy

Chińska kuchnia wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z wyśmienitymi daniami z kurczaka. Rzeczywiście, smażone kawałki kurczaka w różnych wyrazistych sosach, połączone z makaronem lub ryżem, to typowe danie, które zjemy w chińskiej restauracji.

Możemy też skosztować chrupiącego kurczaka w cieście, czasem obtoczonego w pachnących wiórkach kokosowych. Maczamy go w ostrym sosie z dodatkiem chili. Warto jednak zwrócić uwagę także na inne mięsa, które wykorzystuje się w kuchni chińskiej. Często sięga się po wieprzowinę, jak również kaczkę.

Do kultowych dań kuchni chińskiej zaliczymy też dania z ryżem (np. ryż po kantońsku) oraz makaronem (np. smażony makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami). Nie możemy zapomnieć o słynnych sajgonkach, chrupiących i podanych z apetycznym sosem.

Kuchnia chińska mniej znana

Chińska kuchnia to także nieco mniej popularne, lecz równie pyszne dania z warzyw. To prawdziwy raj dla wegetarian! Warzywa podaje się pieczone lub duszone, doprawione ostrymi azjatyckimi przyprawami oraz sosami. Często przygotowuje się dania łączące warzywa z popularnym w Chinach tofu (zobacz np. bakłażan smażony z tofu). Dania wegetariańskie urozmaicają dodatki w postaci prażonych orzeszków ziemnych, dymki, sezamu itp.

Przepisy chińskie obejmują też wspaniałe dania mączne jak np. bułeczki Man Tou przygotowywane na parze. Na parze gotuje się też delikatne chińskie pierożki z nadzieniem z wieprzowiny, kaczki, tofu, warzyw czy nawet owoców – to lżejsza alternatywa dla smażonych w głębokim tłuszczu sajgonek.

Chińska kuchnia to prawdziwy raj dla smakoszy, którzy znajdą w niej przepisy na dania mięsne, wegetariańskie, ostre i łagodne. Warto spróbować samodzielnie przyrządzić którąś z tych prostych i wyśmienitych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *