Przepis na Curry z mlekiem kokosowym: poznaj kultowe danie kuchni azjatyckiej!

Curry z mlekiem kokosowymCurry z mlekiem kokosowym to jedno z najbardziej popularnych orientalnych dań. Przygotowuje się je w kuchni tajskiej i indyjskiej – w obu danie to wygląda i smakuje nieco inaczej.

Przygotowanie wyśmienitego curry nie jest trudne. Dlatego to świetny pomysł, jeśli chcemy wyczarować orientalną ucztę dla znajomych, a nie mamy dużego doświadczenia w kuchni.

Zobacz, jak powstaje azjatyckie curry z kurczakiem lub innymi dodatkami. 

Curry z mlekiem kokosowym: danie rodem z Azji

Curry z mlekiem kokosowym to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań orientalnych. Nic dziwnego – połączenie wyrazistych przypraw, delikatnego mleka kokosowego oraz egzotycznych dodatków posmakuje niemal każdemu.

Curry najczęściej kojarzy nam się z kuchnią tajską. To własnie w niej mamy do czynienia z trzema charakterystycznymi pastami curry: bardzo ostrą zieloną, żółtą oraz czerwoną. Powstają one z typowych tajskich przypraw, a także pewnych warzyw i tłuszczów. Tajskie curry przygotowuje się zarówno z kurczakiem, jak też z rybami i owocami morza (zobacz np. czerwone curry z krewetkami) bądź warzywami (np. zielone curry z dyni).

Curry to także danie kuchni indyjskiej, przypominające nieco gulasz. Kawałki mięsa, ryb, owoców morza czy warzyw podaje się w głębokim, gęstym sosie, często powstającym z dodatkiem mleka kokosowego. Kurczak po indyjsku serwowany jest zwykle właśnie w takiej formie.

Jak powstaje curry?

Curry z mlekiem kokosowy możemy przygotować na bazie mięsa, ryb, owoców morza lub warzyw. Jeśli chcemy przygotować tajskie curry, wybrane składniki smażymy z zieloną, żółtą lub czerwoną pastą (tu znajdziesz oryginalne tajskie produkty). Następnie dodajemy dodatki – warzywa, grzyby – i w końcu dobrej jakości mleko kokosowe. Całość możemy ozdobić kolendrą, orzechami nerkowca. Doprawiamy sokiem z limonki.

Indyjskie curry powstaje w podobny sposób. Zamiast pasty użyć możemy typowych indyjskich przypraw. Sos może powstać również na podstawie pomidorów, zagęszczamy go np. mielonymi orzechami nerkowca, śmietaną, mielonymi migdałami.

Curry z mlekiem kokosowym to doskonały wybór, jeśli chcemy przygotować orientalne przyjęcie dla bliskich. Do tego dania warto podać ryż jaśminowy (tajskie curry) lub indyjskie placki (curry indyjskie). 

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.