Przepis na Dania chińskie – wybierz swoją ulubioną azjatycką przekąskę!

Dania chińskieDania chińskie cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Nic dziwnego – kuchnia chińska jest tak różnorodna, że w chińczyku każdy znajdzie coś dla siebie. 

Warto jednak wiedzieć, że potrawy chińskie to coś więcej niż kurczak w pięciu smakach czy kultowe sajgonki. To również całe bogactwo ryb i owoców morza w różnych odsłonach, smakowite zupy i aromatyczne desery…

Dowiedz się więcej o smakach i aromatach Chin – i poznaj produkty kuchni chińskiej dostępne w naszym sklepie. 

Dania chińskie z mięsem

Dania chińskie kojarzą nam się przede wszystkim z kurczakiem podawanym w wielu różnych odmianach. Kurczak curry, kurczak słodko-kwaśny, kurczak w pięciu smakach… Rzeczywiście, potrawy z piersi lub udek kurczaka smażonych w woku z ciekawymi dodatkami wielu osobom przypadają do gustu. Warto skosztować też takiej propozycji jak kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym.

Pamiętajmy jednak, że w kuchni chińskiej często sięga się po inne rodzaje drobiu, zwłaszcza kaczkę. Popularne są też inne mięsa jak wieprzowina lub wołowina (zobacz np. wołowina po chińsku z warzywami). Do przyrządzenia mięsa przyda nam się dobrej jakości wok np. wok ręcznie kuty ze stali węglowej.

Ryby i owoce morza

W kuchni chińskiej ważną rolę odgrywają również ryby i owoce morza. Możemy skosztować wielu dań z kalmarami oraz krewetkami – są one smażone w tempurze, cieście kokosowym, a także serwowane w orientalnych zupach. Często stanowią też dodatek do dań z ryżu lub makaronu.

Kolejnym sposobem na pyszny chiński obiad jest przygotowanie delikatnej ryby na parze, z dodatkiem egzotycznych owoców oraz posypanej świeżą dymką.

Makaron i ryż

Kuchnia chińska to także różnego rodzaju makarony (sojowy, ryżowy, pszenny) oraz wszechobecny ryż. Makarony i ryż występują jako dodatek do głównego dania, ale też często stanowią jego bazę.

Pyszny ryż smażony z kurczakiem bądź orientalna sałatka makaronowa to wyśmienite, proste i szybkie do przyrządzenia potrawy.

Smakowite desery

Mówiąc o kuchni chińskiej, nie można zapomnieć o doskonałych deserach. Bardzo często w azjatyckich restauracjach możemy skosztować smażonych w owoców (zobacz np. banany z miodem). Najczęściej są to banany lub ananasy, które często macza się wcześniej w cieście kokosowym lub z mąki pszennej czy ziemniaczanej.

Dania chińskie to prawdziwe bogactwo różnych smaków i aromatów. Znajdą wśród nich coś dla siebie zarówno wielbiciele soczystych mięs lub chrupiących krewetek, jak też miłośnicy kuchni wegetariańskiej oraz egzotycznych słodkości.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.