Przejdź do treści

Danie chińskie z ryżem – sprawdź przepisy na proste, orientalne potrawy

  • przez

Danie chińskie z ryżemDanie chińskie z ryżem z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi orientalnej kuchni. Nie ulega wątpliwości, że ryż stanowi ważny element kulinarnej sztuki Azji. Pojawia się w wielu egzotycznych potrawach – przyrządzimy na jego bazie danie z woka, zupę, a nawet deser. 

W kuchni chińskiej korzystamy z różnego rodzaju ryżu. Możemy sięgnąć też po ciasto z ryżu kleistego czy makaron ryżowy. Z pomocą tych produktów przygotujemy bardzo różnorodne orientalne dania – wystarczy tylko dobrać odpowiednie dodatki oraz specyficzne przyprawy bądź sosy.

Danie chińskie z ryżem – dlaczego warto spróbować?

Danie chińskie z ryżem to coś, czego powinien spróbować każdy miłośnik azjatyckiej kuchni. Nie od dziś wiadomo bowiem, że to właśnie ryż przez lata odgrywał kluczową rolę w tradycji kulinarnej Chin.

Chociaż często sięga się również po makaron pszenny czy sojowy, to właśnie ryż podawany jest jako dodatek do większości dań, bądź też na jego bazie powstają dania główne. Dzięki niemu możemy często złagodzić smak ostrych potraw, oczyścić kubki smakowe przed próbowaniem kolejnych przysmaków. Warto wiedzieć, że w przypadku dań chińskich najlepiej sprawdza się ryż długoziarnisty lub jaśminowy.

Ryż przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Może być gotowany na sypko lub podawany w postaci gęstego kremu. Najczęściej jednak mamy do czynienia z ryżem podsmażanym w woku – jest on zwykle wcześniej ugotowany.

Jakie dodatki wybrać do ryżu?

Masz ochotę na danie chińskie z ryżem? Nic prostszego! Najłatwiej jest przyrządzić ryż smażony – w tym celu jednak powinniśmy najpierw ryż ugotować. Możemy zrobić to wcześniej lub użyć ryżu, który został nam np. z poprzedniego obiadu.

Na bazie ryżu możemy zrobić zarówno danie chińskie z kurczakiem czy innym rodzajem mięsa, jak też danie wegetariańskie. Do ryżu świetnie pasują warzywa np. por, cebula, papryka. Możemy połączyć z nim śmiało grzyby – sprawdź nasz przepis na ryż smażony z warzywami. Ciekawą propozycję stanowi ryż smażony z dymką i jajkiem: to połączenie dwóch bardzo ważnych w kulturze chińskiej składników, czyli ryżu i jajka.

Danie chińskie z ryżem to prawdziwa klasyka kuchni azjatyckiej. Każdy z nas może przyrządzić je samodzielnie w domu – zapraszamy do korzystania z przepisów zamieszczonych na naszej stronie kuchnieorientu.pl!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *