Przejdź do treści

Danie z woka: szybkie, proste i egzotyczne. Zobacz, jak je przyrządzić!

  • przez

Danie z wokaDanie z woka to dla wielu osób prawdziwa kwintesencja chińskiej czy tajskiej kuchni.

Przygotowywane na charakterystycznej, półkolistej i głębokiej patelni potrawy wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Można przyrządzać w ten sposób zarówno mięso i ryby, jak też chrupiące warzywa i orientalne makarony.

Aby gotowanie było przyjemnością, a jego efekty zachwycały, warto sięgnąć po dobrej jakości sprzęt. W naszym sklepie Kuchnie Orientu znajdziecie np. wygodny i nieprzywierający wok ręcznie kuty ze stali węglowej. Zapraszamy do sklepu oraz do zapoznania się z oryginalnymi przepisami na danie z woka.

Danie z woka: w czym tkwi jego sekret?

Dlaczego danie z woka jest tak charakterystyczne? Sekretem jest sposób smażenia składników, związany ściśle z unikalnym kształtem woka oraz specyficznym sposobem jego wykonania. Naczynie to nagrzewa się szybko i jednolicie. Pozwala na smażenie w głębokim tłuszczu oraz smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu. Możemy też sięgnąć po specjalny koszyczek do gotowania na parze i – umieszczając go w woku – przyrządzić zdrowe i pyszne azjatyckie dania na parze.

Podstawą udanego gotowania będzie zatem dobrej jakości wok. Nie powinniśmy przesadnie oszczędzać na jego zakupie. Smażenie w niskiej jakości woku może oznaczać przywieranie potraw, przypalanie się składników i inne problemy. Najlepiej sprawdzają się woki ze stali węglowej, łączące funkcjonalność z przystępną ceną. Warto też wyposażyć się w różne akcesoria do woków np. specjalne cedzaki czy palnik gazowy do woka.

Przepisy na dania z woka

Szukasz pomysłu na danie z woka? Kuchnia orientalna to prawdziwa skarbnica takich przepisów. Niejedno danie chińskie przygotowuje się poprzez smażenie w woku. Z kolei słynnym tego typu danie pochodzącym z Tajlandii jest wołowina po tajsku.

Mięso przyrządzane w woku jest wyjątkowo pyszne. Dzięki szybkiemu smażeniu w bardzo wysokiej temperaturze mięso pozostaje soczyste w środku, a na zewnątrz staje się chrupiące (sprawdź np. przepis wołowina smażona z dymką).

Wegetarianie także mogą cieszyć się wybornym smakiem dań z woka. Ciekawą orientalną wege propozycją jest np. smażone tofu z kapustą pekińską i grzybami.

Dania z woka posmakują każdemu! Chrupiące, soczyste i aromatyczne, a jednocześnie proste i szybkie do przygotowania. To świetny pomysł na początek przygody kulinarnej z kuchnią orientalną!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *