Przejdź do treści

Moje ulubione dania

Fasolka smażona z czosnkiem i dymką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Danie to zawsze przygotowuje moja żona. Moje ulubione danie warzywne. Polecam. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Zupa pomidorowa z wołowiną

Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen

Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.

Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem

Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem

Krewetki tygrysie z pomidorem i zielonym groszkiem to absolutnie rewelacyjna potrawa. Niestety krewetki tygrysie są bardzo drogie (80-120 zł/kg), ale warto chociaż raz spróbować. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Banany z miodem

Banany z miodem

Banany z miodem to klasyczny chiński deser. Chrupiące banany polane miodem, serwowane na ciepło. W ten sam sposób możemy przygotować ananasy. Zarówno migdały jak i sezam można uprzednio uprażyć na suchej patelni, nadaje to im ciekawy smak i zapach.

Szaszłyki rybne

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 4 oceny

Oryginalne, bardzo smaczne szaszłyki z ryby, sera i ogórka. Danie typu fusion wykonane na bazie europejskiego przepisu przerobionego / doprawionego w stylu chińskim. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak czosnkowy w cieście

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 34 oceny

Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Kurczak szefa kuchni

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 35 ocen

Nazwa chyba mówi sama za siebie :). Zrobiłem to danie z moich ulubionych składników i w mój ulubiony sposób ( kawałki mięsa w chrupiącej panierce w pysznym gęstym sosie podane na chrupiącym makaronie).

Kurczak w sezamie

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 24 oceny

Jedno z moich ulubionych dań. Chrupiące kawałeczki kurczaka w panierce polane gęstym słodko-słonym sosem i posypane prażonym sezamem. Zdecydowanie polecam! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso to jedno z najpopularniejszych chińskich dań w USA. Facet który zamieścił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jaką jadł w centralnym Ohio i chyba ma rację. Do wykonania tej potrawy można wykorzystać gotowe filety z udek kurczaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak z chili

Kurczak z chili

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 20 ocen

Kurczak z chili to świetna i bardzo szybka do wykonania pikantna potrawa o wytrawnym słono-kwaśnym smaku. Ulubione danie mojej żony. Polecam. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.