Przejdź do treści

Przystawki

Pikantna sałatka z melona

Pikantna sałatka z melona

Pikantna sałatka z melona to tajska sałatka, która szczególnie dobrze komponuje się z grillowanym drobiem. Zachowuje charakterystyczną dla potraw tajskich równowagę między smakiem słonym, słodkim, kwaśnym i ostrym.

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna w lekko pikantnym sosie to chińskie danie wegetariańskie. Podaje się jako ciepło jako warzywny dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku

Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców

Tajska surówka z sałaty rzymskiej, ogórka i nerkowców to sałatka, którą możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Porwane listki sałaty zamknąć w plastikowym pojemniku a sos osobno w słoiczku. Przed samym podaniem połączyć składniki i posypać orzechami. Stosować jako dodatek do dania głównego lub jako lekką przekąskę.

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu

Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.

Kimchi z kapusty pekińskiej wersja 3 (04-2013)

Kimchi z kapusty pekińskiej wersja 3 (04-2013)

Kimchi z kapusty pekińskiej wersja 3 to najnowszy przepis na kimchi z kapusty pekińskiej na mojej stronie. Tym razem z zastosowaniem sosu rybnego i zagęszczacza z mąki z ryżu kleistego. Dodatek kleiku ryżowego nie jest niezbędny i wiele tradycyjnych przepisów go nie uwzględnia jednak obecnie jest regularnie stosowany ponieważ powoduje, że sos zagęszcza się i dokładnie oblepia liście kapusty, co dodaje kimchi wyglądu i smaku. Najpopularniejsza koreańska jarzynka, którą w Korei podaje się praktycznie do każdego posiłku. Jest bardzo ostra ale ma podobno zbawienne, zdrowotne działanie. Przepis pochodzi od prawdziwej koreańskiej pani domu. Osoby unikające składników zwierzęcych mogą zastąpić sos rybny jasnym sosem sojowym.