Przepis na Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to bardzo lubiane przez Chińczyków danie warzywne faszerowane mięsem. Chińczycy lubią wszelkie typy faszerowania, warzywa-warzywami, warzywa-mięsem, mięso-warzywami a także mięso-mięsem. Ważna jest u nich zasada harmonii i równowagi w komponowaniu dań. Krótko duszona cukinia zachowuje swoją chrupkość a mielony farsz dodaje kontrastu. Do wykonania tej potrawy możemy użyć rożnego rodzaju mięsa wieprzowego, wołowego lub drobiowego.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 szt. cukini niewielkich
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju do smażenia
Farsz:
- 250 g mielonej wieprzowiny gotowanego lub usmażonego (nie może być surowe)
- 1 szt. cebuli pokrojona w kostkę i zeszklona na małej ilości oleju
- 1/2 szt. jajka
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki pokrojona w większe kawałki
Sos:
- 250 ml bulionu lub wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub wytrawnego białego wina
Dodatek:
Składniki
Farsz:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki farszu wymieszać i napełnić nim cukinię.
- Obsypać każdy kawałek mąką ziemniaczaną.
- Składniki sosu wymieszać i wlać do woka. Dusić cukinię pod przykryciem około 6 minut.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (25)
- [+]Artykuły spożywcze (1558)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (27)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (22)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (162)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (86)
- Przyprawy indyjskie (25)
- Pasty, pikle (12)
- Ryż, placki, mąka, fasola (6)
- Kuchnia koreańska (21)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (335)
- [+]Przybory kuchenne (146)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (14)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (35)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz