Przejdź do treści

Wegetariańska

Agedashi dofu - tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju

Agedashi dofu – tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.

Omlet tamago (do sushi)

Omlet tamago (do sushi)

Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen

Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.

Alu kofta smażone warzywne kulki

Alu kofta smażone warzywne kulki

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Alu kofta smażone warzywne kulki (alu – ziemniak, kofta – kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Zielony makaron ze śliwkami Umeboshi to bardzo proste lecz oryginalne (również wizualnie) danie o niespotykanym smaku, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Do jego przygotowania niezbędne są kultowe japońskie Umeboshi – okrągłe marynowane śliwki o zabójczym słono-kwaśnym smaku, dostępne w naszym sklepiku w wersji oryginalnej oraz z dodatkiem pachnotki zwyczajnej.

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki) to tradycyjne japońskie sushi z bardzo popularną w Japonii marynowaną, słono-kwaśną śliwką Ume (Umeboshi) i ogórkiem. Umekyu maki wykonuje się jako cienką rolkę tzw. hosomaki z 1/2 płata nori, dlatego 1 szklanka ugotowanego ryżu starczy na 2 rolki. Hosomaki tnie się zawsze na 6 kawałków (a nie na 8 kawałków jak normalne maki). Śliwka Ume jest w Polsce bardzo trudno dostępna, na szczęście znajdziecie ją w naszym sklepiku. Jedna paczuszka 100g zawiera 10 śliwek, starczy na 5-7 rolek Umekyu (na jedną rolkę 1,5-2 śliwki). Dzięki użyciu słono-kwaśnego Umeboshi smak tego sushi jest bardzo charakterystyczny, specyficznie japoński, na pewno warto spróbować.