Przejdź do treści

Wegetariańska

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem

Zupa miso z wakame, Shitake i makaronem to kolejna wersja popularnej japońskiej zupy. Dzięki użyciu makaronu danie jest pożywne i może stanowić, niewielki samodzielny posiłek. Świetnie nadaje się na śniadanie, lunch lub kolację. Użycie dashi i wakame oraz pasty miso powoduje, ze zupa ta jest po prostu pigułką zdrowia. Jak zawsze przy zupach miso należy pamiętać, że po dodaniu pasty miso należy zakończyć gotowanie aby nie zniszczyć jej zdrowotnych właściwości. W wersji wegetariańskiej należy bulion dashi rybny zastąpić dashi z wodorostów kombi.

Congee po tajsku

Congee po tajsku (by M. Klimczak)

Congee po tajsku to odmiana popularnej w całej wschodniej i południowo-wchodniej Azji zupy z rozgotowanego ryżu (kleik ryżowy). Ten typ dania serwuje się zazwyczaj na śniadanie z różnymi dodatkami, także mięsnymi. W Chinach Congee jest najpopularniejszym daniem śniadaniowym i zazwyczaj przygotowuje się je w delikatnej w smaku, wręcz mdłej wersji.

Congee po tajsku w wersji Magdy jest dobrze doprawiona, pikantna i przygotowana na bulionie dlatego lepiej nadaje się na danie obiadowe. Jeżeli jednak chcemy zjeść to danie na śniadanie nic nie stoi przeszkodzie. Większość przypraw w tym przepisie dodaje się, kiedy congee jest już na talerzu więc wystarczy zrezygnować z tych najkonkretniejszych. Przygotowanie tego dania wymaga długiego rozgotowywania ryżu (5-6 godzin) dlatego planując tajskie congee na obiad gotowanie należy rozpocząć już rano:) Magda jest specjalistką od kaszek, kleików i congee, dlatego to danie na pewno zaspokoi gusta “kleikowych koneserów”:)

Sałatka z dyni z sosem miso

Sałatka z dyni z sosem miso (by M. Klimczak)

Sałatka z dyni z sosem miso to propozycja warzywnej sałatki ze słonym sosem na bazie japońskiej pasty miso. Głównymi składnikami sałatki jest pieczona dynia i zielona fasolka z dodatkiem zwartego tofu, świeżych ziół i orzechów. Wszystkie te zdrowe składniki doprawiamy sosem z pasty miso, czosnku i masła. Danie jest w pełni wegetariańskie, weganie muszą zastąpić masło olejem roślinnym.

Złote mleko napój kokosowo-kurkumowy

Złote mleko (napój kokosowo-kurkumowy)

Złote mleko to znany w wielu krajach azjatyckich zdrowotny napój, będący połączeniem mleka kokosowego, kurkumy, imbiru i pieprzu. Jeśli nie słyszałeś o złotym mleku, nadszedł czas, aby dodać go do słownika! Korzyści płynące ze złotego mleka wynikają z potężnych właściwości zdrowotnych kurkumy i imbiru. Użycie mleka kokosowego (źródło zdrowego tłuszczu kokosowego) połączonego z pieprzem zwiększa wchłanianie ciężko przyswajalnej kurkuminy o 2000%. Miód oraz pozostałe przyprawy są opcjonalne, dodają napojowi smaku a także dodatkowych korzyści zdrowotnych. Złote mleko stosuje się jako napój rozgrzewający, na zimno z lodem a także jako baza owocowych smoothie.

NAPÓJ NA NOC
W wielu krajach złote mleko spożywa się tuż przed snem. Uważa się, że jego spożycie uspokaja układ trawienny, relaksuje i koi organizm. Dodatkowo mocne właściwości przeciwzapalne i antyutleniające powodują, że śpimy spokojnie i budzimy się w pełni wypoczęci.

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.

Dyniowe curry z warzywami

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym. Danie można także wykonać w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Pad thai z kurczakiem lub tofu

Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)

Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z tamaryndu i cukru palmowego z dodatkiem kurczaka (tofu) i warzyw. Pad thai to jedno z najsmaczniejszy i najbardziej znanych dań tajskich.

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.

Brukselki z patelni po tajsku

Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)

Brukselki z patelni po tajsku to warzywne danie fusion z wpływami kuchni tajskiej i japońskiej. Bardzo proste do wykonania, błyskawiczne i bardzo smaczne danie z samych zdrowych składników. Brukselki z patelni możemy zaserwować jako lekką przekąskę, jarzynkę do dania głównego lub składnik kilkudaniowego posiłku w stylu chińskim. Magda serwuje smażone brukselki na ostro posypane sporą ilością (1 łyżka) japońskiej przyprawy 7 smaków (jej głównym składnikiem jest mielone chili). Oczywiście dodatek ten może być zredukowany według gustu w celu uzyskania optymalnej ostrości.

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!