Przejdź do treści

Indyjskie przyprawy – to one sprawiają, że dania są wyraziste i kolorowe

  • przez

Indyjskie przyprawyIndyjskie przyprawy to bez wątpienia jeden z kluczowych elementów tradycji kulinarnej tego kraju. Hinduskie jedzenie słynie z wyrazistego smaku i bogatego aromatu. Często ma także atrakcyjną barwę. Wszystko to zawdzięczamy własnie przyprawom.

Warto pamiętać, że przyprawy indyjskie mają często prozdrowotne właściwości. Poznaj najważniejsze z nich i przygotuj oryginalne dania z ich dodatkiem!

Indyjskie przyprawy: zdrowe, barwne, wyraziste

Indyjskie przyprawy to własnie ten kluczowy składnik wielu dań, który decyduje o ich niepowtarzalnym charakterze. To w dużej mierze dzięki nim kuchni indyjska znana jest na całym świecie.

Hinduskie dania cenią sobie w szczególności wielbiciele ostrych smaków. To dla nich prawdziwy raj! Mocno doprawione zupy, pikantne curry, ostre sosy, w których maczać można indyjskie placki lub warzywa w cieście z ciecierzycy… Ostry smak nadaje się przez dodanie takich przypraw jak np. chili, imbir, czosnek oraz pieprz. Co ciekawe, desery lub napoje też mogą mieć w sobie odrobinę ostrości – za sprawą lekko pikantnego kardamonu.

Na szczęście w daniach indyjskich panuje swego rodzaju harmonia. Jeśli potrawa jest bardzo ostra, zwykle stara się złagodzić ten smak poprzez dodanie delikatnych składników jak mleko kokosowe bądź śmietana. Często dania takie popijamy napojem jogurtowym i zagryzamy plackiem – te dodatki także przynoszą ulgę podniebieniu.

Inne popularne indyjskie przyprawy to m.in. gorczyca, kolendra, kozieradka, czarnuszka, kumin, liście curry, kurkuma czy cynamon. Dzięki nim zwykłe dania jak zupa krem z dyni po indyjsku czy cebulowe Bhaji zyskują wyrazisty, bogaty smak.

Mieszanki i pasty przyprawowe

Indyjskie przyprawy bardzo często występują w postaci gotowych past czy mieszanek przyprawowych (zobacz indyjskie przyprawy oraz pasty dostępne na Kuchnieorientu.pl).

Najbardziej znaną mieszanką jest garam masala. Jej skład bywa nieco zróżnicowany – każda gospodyni może mieć swój własny, nieco zmodyfikowany przepis. Najczęściej jednak w jej składzie znajdziemy kmin rzymski, cynamon, chili, kardamon, nasiona kolendry oraz goździki.

Możemy również sięgnąć po gotowe pasty, z pomocą których przygotujemy pyszne indyjskie curry: warzywne, mięsne czy z owocami morza.

Indyjskie przyprawy są znane na całym świecie. Warto mieć kilka z nich we własnym domu, aby zwykłe dania zamienić w prosty sposób w egzotyczne potrawy.