Przejdź do treści

Japońskie śniadanie: rozpocznij dzień w orientalny sposób!

  • przez

Japońskie śniadanieJapońskie śniadanie nie różni się wiele od japońskiego obiadu czy kolacji. Składa się z kilku różnych potraw. Chociaż jedna z nich powinna być podana na ciepło. 

Pierwszy posiłek jest zatem bardzo różnorodny i sycący. Duża ilość warzyw oraz ryb sprawia, że jest również zdrowy.

Zobacz, jak przygotować tradycyjne japońskie śniadanie. Wszystkie niezbędne składniki kupisz w naszym sklepie kuchnieorientu.pl!

Japońskie śniadanie – zdrowo i bogato

Japońskie śniadanie, podawane zwykle na tacy, wygląda bardzo atrakcyjnie. Poszczególne składniki serwowane są w niewielkich miseczkach. Wszystko stawia się obok siebie, by każdy mógł skomponować posiłek w taki sposób, jaki mu odpowiada. Sprawia to, że całość prezentuje się estetycznie i elegancko.

Jeśli kuchnia orientalna to dla ciebie tylko danie z woka albo sałatka z makaronu chińskiego, koniecznie musisz spróbować przyrządzić japońskie śniadanie. To prawdziwa sztuka, wymagająca precyzji i zmysłu artystycznego!

Kuchnia japońska jest bardzo zdrowa, dlatego śmiało mogą próbować jej osoby odchudzające się czy dbające o to, by ich dieta była zbilansowana. Świeże ryby, duża ilość warzyw, żywność kiszona – to bardzo przyjazne dla naszego ciała.

Jakie składniki można wykorzystać?

Japońskie śniadanie obejmuje niemal zawsze jakiś ciepły posiłek. Najczęściej jest to zupa miso z tofu, czy też jakieś danie z makaronem (sprawdź dostępny w naszym sklepie japoński makaron udon).

Zamiast jajecznicy serwuje się omlet z jajek i sosu sojowego, bądź też inny jego rodzaj np. omuraisujapoński omlet z ryżem i kurczakiem.

Na śniadaniu nie może zabraknąć ryżu oraz tradycyjnych kiszonych i marynowanych warzyw (ogórki, rzodkiew, imbir) czy owoców (np. śliwki). Inne często spotykane dodatki to świeże sałatki, ryby, małe suszone rybki (zobacz np. sardele anchois suszone be głowy). Ostatnim elementem są egzotyczne owoce oraz słynna zielona herbata.

Japońskie śniadanie spodoba się wszystkim estetom, osobom dbającym o zdrowie oraz po prostu wielbicielom prostych, lecz ciekawie skomponowanych dań. Warto przygotować je samodzielnie, korzystając z egzotycznych produktów zakupionych w sklepie z orientalną żywnością.