Przejdź do treści

Kuchnia hinduska – przepisy na curry, placki, sosy i inne orientalne dania

  • przez

Kuchnia hinduska przepisyKuchnia hinduska przepisy – szukając w internecie tego typu informacji, odnajdziemy z pewnością wiele przepisów na pyszne i proste do przyrządzenia dania. Restauracje serwujące potrawy indyjskie cieszą się u nas coraz większą popularnością. Coraz częściej próbujemy też samodzielnie przygotowywać orientalne posiłki.

Do zrobienia obiadu czy kolacji w stylu indyjskim wystarczy kilka oryginalnych orientalnych składników jak np. placki Papad z fasoli urid bądź indyjska pasta Tandoori. Sprawdź produkty dostępne na Kuchnieorientu.pl!

Kuchnia hinduska – przepisy na kultowe dania

Szukasz “kuchnia hinduska przepisy”? Z pewnością trafisz na wiele dań z kurczaka. Chociaż indyjskie dania bazują również na baraninie, jagnięcinie oraz rybach, to właśnie kurczak cieszy się największą popularnością.

Jednym z najbardziej znanych dań jest kurczak maślany, czyli butter chicken. Smażone kawałki kurczaka podaje się w aromatycznym, gęstym, wręcz rozpływającym się w ustach maślano-pomidorowym sosie. W sosie znajdują się też typowe indyjskie przyprawy jak m.in. garam masala lub tandoori masala.

Powodzeniem cieszą się również soczyste dania z pieca tandoori. Mięso, rybę, warzywa lub ser marynuje się w jogurcie ze specjalną przyprawą, a następnie piecze w piecu. Zyskują niepowtarzalny smak i aromat.

Kurczak orientalny może mieć wiele różnych odsłon. Słynne indyjskie curry z kurczaka to po prostu kurczak w głębokim, gęstym sosie, podany z wybranymi dodatkami. Do sosu możemy dodać zarówno warzywa lub owoce, jak też grzyby lub same przyprawy.

Co jeszcze warto ugotować?

Wbrew pozorom kuchnia indyjska to nie tylko mięso czy ryby zanurzone w głębokim sosie. To także prawdziwy raj dla wegetarian – nie brakuje w niej przepisów na dania ze świeżych, duszonych bądź pieczonych warzyw.

Ciekawą propozycją jest sałatka indyjska. Warto połączyć “zwykłą” kapustę lub marchewkę z orientalnymi przyprawami czy sosami – zaskakujący efekt gwarantowany!

Możemy też samodzielnie przygotować słynne placki chapati, podawane niemal do każdego posiłku – wystarczy mąka, olej, sól i woda. Po wyrobieniu ciasta pozwalamy mu chwilę odpocząć, a następnie rozwałkowane na grubość naleśnika placki smażymy krotko na patelni.

“Kuchnia hinduska, przepisy” – szukając receptur na oryginalne indyjskie dania, zajrzyj na Kuchnieorientu.pl. Czekają na Ciebie dziesiątki orientalnych produktów oraz cenne wskazówki dotyczące przygotowania egzotycznych dań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *