Przejdź do treści

Kuchnia japońska – poradnik dla początkujących

  • przez

Kuchnia japońskaKuchnia japońska kojarzy nam się przede wszystkim z sushi oraz z jedzeniem pałeczkami. Tymczasem warto pamiętać, że ma ona o wiele więcej do zaoferowania. 

Jest wyjątkowo zdrowa – bazuje głównie na rybach i owocach morza, wodorostach oraz warzywach. Potrawy cechują się prostotą, choć dużą wagę przywiązuje się do estetyki podania i samego rytuału jedzenia.

Poznaj typowe dania i składniki kuchni japońskiej i sprawdź, które produkty kupisz w naszym sklepie Kuchnie Orientu.

Kuchnia japońska – siła tkwi w prostocie

Kuchnia japońska bazuje na przekonaniu, że mniej znaczy więcej. Kluczem do sukcesu są tutaj najwyższej jakości składniki, a dania podawane są w niewielkich porcjach, za to w bardzo estetyczny sposób.

Podstawą większości dań są ryby, podawane również na surowo. Często sięga się po owoce morza oraz jadalne wodorosty, ogromną rolę odgrywa także ryż. Inne często spotykane składniki to jajka (podawane w najróżniejszej postaci), sos sojowy, tofu czy słynny chrzan wasabi. Niemal do wszystkich dań serwowane są warzywa w różnej formie; bardzo popularna jest np. rzodkiew daikon.

Czy znaczy to, że zwolennicy potraw mięsnych będą rozczarowani? Nic bardziej mylnego! Choć potrawy mięsne je się zdecydowanie rzadziej, to znajdziemy wśród nich prawdziwe przysmaki. Dobrym przykładem jest tzw. japońskie curry (tutaj inspiracją była kuchnia indyjska, rozpowszechniona przez brytyjskich handlarzy) czy mięsa w znanym na całym świecie słodkim sosie teriyaki.

Smaki Japonii w twoim domu

Kuchnie azjatyckie, takie jak kuchnia tajska, indyjska czy japońska, cieszą się ostatnio coraz większą popularnością. Związane jest to także z coraz lepszą dostępnością egzotycznych produktów, dzięki którym bez trudu ugotujemy tradycyjne dania.

Kuchnia japońska to w dużej mierze aromatyczne zupy, których bazą jest bulion dashi – możemy kupić go np. w postaci proszku. Do przyrządzenia tradycyjnej zupy przyda się również miso, czyli pasta ze sfermentowanej soi, z dodatkiem soli i drożdży. Kolejnym niezbędnym składnikiem są wodorosty (np. wakame).

Warto też zaopatrzyć się w tradycyjne japońskie makarony, będące ważnym składnikiem wielu potraw (sprawdź np. zupa z makaronem udon i smażonym tofu). Najczęściej korzysta się z pszenicznego makaronu udon lub gryczanego makaronu soba.

O czym jeszcze nie możemy zapomnieć? Oczywiście o będącym podstawą większości dań ryżu (zobacz, jak przygotować ryż do sushi) oraz specjalnej mące do tempury, która pozwoli na przyrządzenie najpopularniejszej japońskiej przekąski, czyli warzyw, owoców morza lub ryb w specjalnej panierce (np. tempura z krewetek).

Kuchnia japońska łączy w sobie prostotę, niezwykłą harmonię i ogromną różnorodność smaków. Warto spróbować samodzielnie przygotować kilka tradycyjnych potraw!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *