Przejdź do treści

Kuchnia nepalska: poznaj popularne dania i przygotuj je we własnym domu

  • przez

Kuchnia nepalskaKuchnia nepalska pełna jest wpływów indyjskich, tybetańskich czy chińskich. Warto jednak pamiętać, że posiada pewne swoje charakterystyczne elementy. 

Często dań kuchni nepalskiej skosztować możemy w restauracjach indyjskich. Dzięki dostępności oryginalnych produktów możemy też przygotować je samodzielnie.

Dowiedz się więcej o kuchni nepalskiej i zaskocz swoich najbliższych orientalnym posiłkiem!

Kuchnia nepalska: co warto o niej wiedzieć?

Kuchnia nepalska kojarzy się nam najczęściej z kuchnią indyjską. Rzeczywiście, wpływy indyjskie są w niej bardzo widoczne i często trudno jest rozróżnić między sobą dania nepalskie i indyjskie. W kuchni nepalskiej znajdziemy też jednak wpływy innych tradycji kulinarnych – chińskiej czy tybetańskiej.

Jedzenie nepalskie jest dosyć monotonne i proste, a jednak pyszne i zdrowe. Bazuje przede wszystkim na ryżu oraz roślinach strączkowych: fasoli, ciecierzycy czy soczewicy (zobacz np. przepis “Soczewica z warzywami“). Spożywa się przede wszystkim potrawy wegetariańskie. Jeśli chodzi o mięso, sięga się po nie rzadko – jedynie po drób i baraninę.

Posiłki są jednak wyraziste – często stosuje się różnorodne przyprawy indyjskie, a także nepalskie zioła, mające również działanie zdrowotne i antybakteryjne.

Znane dania kuchni nepalskiej

Kuchnia nepalska, jak każda kuchnia orientalna, ma swoje najbardziej znane potrawy. Najsłynniejsze jest danie dal bhat. Tym określeniem opisuje się zwykle ryż podany z sosem z soczewicy oraz warzywnym curry (zobacz np. curry z dyni i białej fasoli). Często do tego serwuje się też pikantne marynowane warzywa lub owoce. Na Kuchnieorientu.pl kupisz np. pikle indyjskie z papryczek chili lub pikle z limonki łagodne.

Znany i ceniony na świecie jest też nepalski napój lassi. To rodzaj jogurtu, którego miesza się z odrobiną wody i podaje na słono, słodko lub z owocami. Popularna jest też herbata masala – słodka, z mlekiem i azjatyckimi przyprawami.

Charakterystyczne dla kuchni nepalskiej jest użycie oleju musztardowego, a także takich przypraw jak czosnek, cebula i imbir – nie może ich zabraknąć niemal w żadnej potrawie.

Kuchnia nepalska jest bardzo prosta i zdrowa. Warto nauczyć się przyrządzania sycących dań z soczewicy lub orzeźwiającego lassi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *