Przepis na Kuchnia wietnamska – prawdziwa mieszanka tradycji kulinarnych Azji

Kuchnia wietnamskaKuchnia wietnamska to obietnica prawdziwej uczty dla wszystkich, którzy cenią sobie orientalne smaki. Łączy ona w sobie tradycje kulinarne wielu azjatyckich krajów.

Najbardziej zbliżona jest do kuchni chińskiej, choć zamiast sosu sojowego używa się w niej częściej sosu rybnego. W dużej mierze bazuje na rybach i owocach morza, przez co jest wyjątkowo zdrowa. Nie brakuje w niej też świeżych warzyw i ziół, których w kuchni chińskiej nie ma zbyt wielu.

Poznaj charakterystyczne elementy kuchni wietnamskiej i kup oryginalne produkty na kuchnieorientu.pl.

Kuchnia wietnamska – czym się wyróżnia?

Kuchnia wietnamska kojarzy nam się głównie z kuchnią chińską. Danie z woka, sajgonki (czyli placki nem), przypominające nieco nasz polski rosół treściwe zupy… Wszystko to sprawia, że często nie zauważamy odrębności tradycji kulinarnej Wietnamu.

Warto jednak dostrzec różnice. Kuchnia wietnamska obfituje w dania rybne i z owoców morza. Znajdziemy też w niej sporo dań na bazie świeżych warzyw np. szpinaku czy sałaty. Tymczasem w typowym chińczyku warzywa są zwykle smażone razem z mięsem, makaronem czy ryżem. Ważną różnicą jest również używanie sosu rybnego zamiast sosu sojowego.

Do kuchni wietnamskiej nieco zbliżona jest też kuchnia koreańska – a to za sprawą wykorzystania potraw kiszonych oraz fermentowanych (zobacz np. fermentowana czarna fasola).

Podobnie jak w wielu kuchniach azjatyckich, niemal do każdego dania w kuchni wietnamskiej podawany jest ryż.

Poznaj znane wietnamskie dania

Kuchnia wietnamska ma jedno niezwykle słynne danie, choć wiele osób błędnie uważa je za danie chińskie. Mowa o kultowej zupie pho, przypominającej rosół z makaronem, podawanej z kolendrą oraz sosem rybnym. Aby mieć pewność, że otrzymamy oryginalny smak, możemy sięgnąć po pastę do zupy Pho.

Dobrze znane w Polsce są sajgonki, czyli wietnamskie nemy – placki ryżowe z różnymi nadzieniami, smażone w głębokim tłuszczu. Nie sposób zapomnieć też o pysznych mięsach z woka jak np. wietnamski kurczak z nerkowcami bądź polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym.

Kuchnia wietnamska to prawdziwe bogactwo azjatyckich smaków i aromatów. Warto skosztować kultowej zupy pho, chrupiących sajgonek oraz rewelacyjnych dań z woka.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.