Chiński street food / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen
Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.
Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen
Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen
Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen
Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu to słynne kantońskiego danie, jedno z najbardziej znanych i lubianych dań chińskich, popularne także poza granicami Chin. Do jej przygotowania używa się zazwyczaj tłustych mięs wieprzowych takich jak boczek i karkówka, które po grillowaniu/pieczeniu pozostają soczyste. Można ją także wykonać z chudej polędwiczki, trzeba ją jednak piec/grillować krótko aby nie wysuszyć zbytnio mięsa. Ja użyłem zarówno karkówki (500g) jaki boczku (700g), oba wyszły pyszne ale boczek smakował najlepiej. Boczek char siu bezdyskusyjnie wchodzi na listę moich ulubionych dań. Danie można wykonać w piekarniku lub na grillu, technika przygotowania jest podobna. Sekretnym składnikiem użytym do przygotowania marynaty jest maltoza, dzięki której na mięsie powstaje apetyczna, błyszcząca glazura. W celu nadania atrakcyjnego koloru bardzo często do marynaty dodaje się czerwonego barwnika (Chińczycy bardzo lubią czerwone potrawy:) – ja zrezygnowałem ze sztucznego barwienia. Do przygotowania tej potrawy możemy także użyć gotowego chińskiego sosu Char Siu lub gotowej mieszanki przypraw.
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką to ciekawa propozycja na sezon grillowy lub całoroczne domowe grillowanie. Zamiast nieśmiertelnej kiełbaski chcemy zaproponować Wam znakomite danie na grilla w wydaniu orientalnym. Jest proste w przygotowaniu a efekt końcowy z pewności zadowoli nawet najwybredniejszych gości. Soczysty ananas w połączeniu z grillowanym mięsem w intensywnej imbirowo-cytrusowej marynacie tworzy wspaniały i oryginalny posiłek. Danie można zaserwować z gotowanym ryżem ale na grillu praktyczniej będzie zjeść z przypieczonym chlebkiem.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Wieprzowina na czerwono to łagodne, lekko słodkawe danie gulaszowe charakterystyczne dla kuchni Szanghaju. Tak się składa, że byłem w Szanghaju kilka miesięcy temu i rzeczywiście większość dań w tych okolicach jest łagodna ze słodkawym smakiem. Muszę przyznać, że troszkę “cierpiałem” z powodu tej regionalnej łagodności w kuchni, gdyż osobiście preferuję pikantne potrawy, potrawa słodko-łagodna jest bardzo miła odmianą, ale łagodne potrawy non-stop to dla mnie zbyt wiele! Zgodnie z przepisem gotowałem mięso przez godzinę, ale jak dla mnie było za twarde, następnym razem będę gotował zdecydowanie dłużej 1,5-2 godziny, aż mięso zrobi się kruchutkie. W tradycyjnym chińskim przepisie Wieprzowina na czerwono wykonywana jest z boczku (jadłem taki w Szanghaju dla mnie super ale boczek nie wszystkim może odpowiadać) tym razem użyłem jednak szynki, ale może być także schab, karkówka lub polędwiczka. Potrawa jest bardzo smaczna, o nietypowym, można wręcz powiedzieć deserowym, karmelowo-cynamonowo-anyżkowym smaku. Świetnie nadaje się do obiadu w akompaniamencie ryżu i drugiej pikantnej potrawy. Jeszcze małe wyjaśnienie co do nazwy dania, w Chinach czerwonymi (hong shao dosł. gotowane na czerwono) nazywa się dania duszone zazwyczaj w sosie sojowym z dodatkiem karmelu, co nadaje daniom apetyczny czerwono-brązowy lub brązowy kolor.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Kaczka wegetariańska z sosem z czarnej fasoli to danie przygotowane ze specjalnego azjatyckiego produktu wegetariańskiego udającego kaczkę (Mock duck). Mock duck to specjalny produkt dla wegetarian otrzymywany ze smażonego glutenu (białka pszennego), doprawionego i uformowanego w kawałki przypominające w smaku i z wyglądu mięso kaczki. Jest to najdoskonalej udający mięso produkt roślinny, dlatego nazwany jest także mięsem pszennym. Mock duck może stanowić urozmaicenie diety wegetariańskiej, jest także ciekawym produktem dla nie-wegetarian, mi bardzo zasmakował (lekko nawet zszokował jak bardzo przypomina mięso) i na pewno jeszcze go użyję. W Azji smażony gluten jest bardzo popularny, w Polsce zaś praktycznie nieznany, mam nadzieję, że uda mi się chociaż trochę spopularyzować go wśród polskich internautów. Gluten możemy użyć w każdym przepisie jako zamiennik kaczki, kurczaka lub innego mięsa, najlepiej sprawdza się w towarzystwie warzyw. Dostępny także w wersji udającej kurczaka Mock chicken. Do podostrzenia dania użyłem mojego ulubionego gochujang ale zwykły sos chili też się nada.
Ocena ze starego portalu: 4,5 / 2 oceny
Makaron po chińsku z kurczakiem to pełne danie chińskie: kurczak usmażony z warzywami i makaronem. Do tego dania najlepsze są filety z udek kurczaka, niestety są ciężko dostępne, możemy więc sami wyfiletować udka lub ewentualnie użyć piersi kurczaka.
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
Pikantne krewetki po syczuańsku to przepis zaczerpnięty z książki Łatwa kuchnia chińska. Rewelacyjne, bardzo proste do wykonania ostre krewetki przyrządzone na sposób syczuański. Do przyrządzenia potrawy autor zaleca sos fasolowy z chili, więc użyłem mojego ulubionego koreańskiego Gochujang, który nadał potrawie znakomitego, charakterystycznego smaku, w ostateczności można go zastąpić ulubionym sosem chili. Jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrymi daniami możemy użyć lekko ostrej pasty fasolowej Ssamjang i zmniejszyć ilość czarnego pieprzu. Kluczowe dla smaku potrawy ma także użycie czarnego octu ryżowego – mało znanego w Polsce znakomitego chińskiego octu o walorach smakowych porównywalnych jedynie z najlepszymi octami balsamicznymi. Od siebie dodałem niewielką modyfikację w postaci prażonego sezamu, który znakomicie zgrał się z cała potrawą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.