Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką to ciekawa propozycja na sezon grillowy lub całoroczne domowe grillowanie. Zamiast nieśmiertelnej kiełbaski chcemy zaproponować Wam znakomite danie na grilla w wydaniu orientalnym. Jest proste w przygotowaniu a efekt końcowy z pewności zadowoli nawet najwybredniejszych gości. Soczysty ananas w połączeniu z grillowanym mięsem w intensywnej imbirowo-cytrusowej marynacie tworzy wspaniały i oryginalny posiłek. Danie można zaserwować z gotowanym ryżem ale na grillu praktyczniej będzie zjeść z przypieczonym chlebkiem.
Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką to ciekawa propozycja na sezon grillowy lub całoroczne domowe grillowanie. Zamiast nieśmiertelnej kiełbaski chcemy zaproponować Wam znakomite danie na grilla w wydaniu orientalnym. Jest proste w przygotowaniu a efekt końcowy z pewności zadowoli nawet najwybredniejszych gości. Soczysty ananas w połączeniu z grillowanym mięsem w intensywnej imbirowo-cytrusowej marynacie tworzy wspaniały i oryginalny posiłek. Danie można zaserwować z gotowanym ryżem ale na grillu praktyczniej będzie zjeść z przypieczonym chlebkiem.
Czas przygotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 45 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1/2 kg polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. ananasa świeżego lub z puszki, pociętego w plastry
- 1 pęczek cebuli dymki
Marynata:
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki świeżego imbiru posiekanego
- 2 łyżki soku z pomarańczy najlepiej świeżo wyciśnietego
- 1 i 1/2 łyżki czarnego octu ryżowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki cukru palmowego lub cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy startej
Składniki
Marynata:
|
Sposób przygotowania
- W dużym naczyniu wymieszać składniki marynaty.
Udostępnij ten przepis