Przejdź do treści

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym – czy wiesz, jak go przygotować?

  • przez

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowymKurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to prosty sposób na oryginalne azjatyckie danie. Przyrządzimy je szybko, a poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Połączenie wyrazistych azjatyckich przypraw z delikatnym w smaku, pachnącym mlekiem kokosowym to sprawdzony przepis na sukces! W kuchni tajskiej to wyjątkowe połączenie wykorzystywane jest bardzo często.

Zobacz, jak samodzielnie przygotować takie dania jak kurczak w zielonym curry czy zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym – smacznego!

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym – jak to zrobić?

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to jedna z najbardziej znanych i lubianych azjatyckich potraw. Z reguły kojarzy nam się ze słynnym tajskim curry.

Gdy chodzi o kuchnię tajską, curry oznacza charakterystyczne pasty, powstające z różnych azjatyckich przypraw, czasem z dodatkiem ekstraktu z owoców morza, olejów czy warzyw. Wyróżniamy czerwone, żółte i zielone (bardzo ostre) curry.

Aby przygotować kurczaka w wybranej paście curry, podsmażamy pokrojone na kawałki mięso (udka lub piersi kurczaka) w woku lub na patelni. Dodajemy pastę curry, a także ulubione dodatki np. paprykę, pieczarki, cukinię itp. Smażymy wszystko, starając się, by pasta dokładnie pokryła mięso i warzywa. Na koniec dolewamy nieco mleka kokosowego. W ten sposób przyrządzimy np. czerwone curry z kurczaka.

Do podania tej azjatyckiej potrawy przyda nam się np. ryż jaśminowy. Warto przyozdobić ją dymką czy prażonymi orzechami nerkowca.

Nie tylko danie główne

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to tylko jeden ze sposobów na przygotowanie azjatyckiego dania, w którym główną rolę będą grać: mleko kokosowe i kurczak.

Nie można zapomnieć o wspaniałych tajskich zupach, pełnych orientalnych dodatków – grzybów, kiełków, krewetek i innych owoców morza. Zupa tajska powstaje podobnie jak kurczak w mleku kokosowym. Możemy użyć gotowej tajskiej pasty lub podsmażyć mięso z przyprawami np. czosnkiem, imbirem, kolendrą. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe.

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to danie pyszne, proste i niezwykle uniwersalne. Możemy bowiem przyrządzić je w wersji ostrej lub łagodnej, pełnej warzyw bądź z dodatkiem orzechów. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *