Przejdź do treści

Kurczak tandoori, czyli kruche i soczyste mięso na sposób indyjski

  • przez

Kurczak tandoori to pyszne indyjskie danie cieszące się dużą popularnością. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza ono pieczeniu w specjalnym piecu tandoor. Dzięki temu mięso staje się chrupiące i kruche, a jednocześnie pozostaje niesamowicie soczyste.

W domu również możemy przygotować danie tandoori. Wystarczy sięgnąć po przyprawę tandoori masala czy inny podobny produkt orientalny jak np. indyjska pasta tandoori. Indyjski piec zastąpić możemy grillem lub piekarnikiem.

Kurczak tandoori – świetny patent na soczyste mięso

Kurczak tandoori jest zarazem chrupiący i soczysty. Niełatwo osiągnąć taki efekt! To intrygujące danie powstaje w indyjskim piecu tandoor. Tradycyjne piece są gliniane i mają kształt dzbana, a opala się je drewnem lub nawozem. Dziś jednak korzysta się z pieców nowoczesnych, opalanych gazem, wykonanych z cegieł bądź metalu.

Temperatura w takim piecu może przekraczać nawet 480 stopni Celsjusza! Dlatego mięso piecze się krótko i jest ono przypieczone z zewnątrz, a w środku soczyste. W domowych warunkach możemy po prostu upiec mięso w piekarniku lub grillować (zobacz np. kurczak na ostro z grilla).

Sekret tkwi w przyprawach

Kurczak z pieca tandoor musi być dobrze doprawiony. Możemy w tym celu wykorzystać gotową mieszankę przypraw bądź przygotować własną. Zwykle w jej skład wchodzą m.in. sól, gorczyca, kolendra, kozieradka, pieprz, cynamon, czosnek, cebula, kardamon, chili, imbir, goździki. Charakterystyczny jest też czerwony barwnik.

Mięso przed upieczeniem marynujemy (najlepiej całą noc). W skład marynaty wchodzi zwykle jogurt naturalny (ewentualnie śmietana), a także przyprawy, sok z cytryny lub limonki, czasem odrobina koncentratu pomidorowego. Do kurczaka tandoori warto podać chlebek indyjski – naan, roti bądź inny.

Nie tylko kurczak

W piecu tandoor najczęściej przygotowuje się kurczaka oraz placki indyjskie. Warto jednak wiedzieć, że można zamarynować i upiec w nim również kawałki ryby, krewetki, czy też warzywa. Wszystkie te dania będą miały niepowtarzalny orientalny smak.

Kurczak tandoori to dowód na to, że kuchnia azjatycka jest niezwykle różnorodna. Znajdziemy w niej nie tylko dania w głębokich sosach jak np. kurczak maślany, ale też soczyste potrawy podobne do tych z grilla.