Chrupiące ziołowe placuszki

Koreańska grzanka ze stekiem

Burgery z chrupiącymi kotletami z łososia (by Magda Klimczak)

Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)

Sushi kwadratowe – Shikai maki

Temaki sushi z tempurą z dorsza

Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych

Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).

Czytaj dalej

Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Maki sushi odwrócone uramaki z krewetkami i gruszką. Uramaki to rodzaj rolki, w którym sushi ryż znajduje się na zewnątrz rolki a nie jak w tradycyjnym maki wewnątrz. Maki sushi odwrócone nie jest tradycyjną odmianą sushi, została wymyślona całkiem niedawno w USA. Wypełnienie naszego uramaki także jest nowoczesne, krewetka z dodatkiem słodkiej gruszki. Nowoczesne amerykańskie sushi ale bardzo smaczne, polecam!

Czytaj dalej

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!

Czytaj dalej