Przejdź do treści

mirinu

Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado

Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado

Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado to smaczne i bardzo efektowne danie ze smażonej piersi kaczki, podane na makaronie ryżowym z dodatkiem avocado. W tajskiej kuchni ważną rolę odgrywa makaron, a najpopularniejszy jest makaron ryżowy.

Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym

Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym

Omlet Tamago z bananem i sosem truskawkowym to pyszny japoński deser, idealny na zakończenie posiłku. Ponieważ podawany jest na zimno, można przygotować go nieco wcześniej i schłodzić w lodówce. Do polania tamago można użyć innych zmiksowanych owoców, dobrze aby miały lekko kwaśny smak dla skontrastowania słodkości masy orzechowej. Przygotowana porcja wystarczy na 4 małe lub 2 bardzo duże desery.

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym

Mielona wieprzowina z grzybami i makaronem ryżowym to bardzo smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu chińskie danie. Potrawę możemy przygotować w wersji łagodnej lub ostrej z dodatkiem 1 łyżki sosu Hot Bean. Makaron ryżowy możemy wymieszać z mięsem albo podawać na makaronie bez mieszania, uzyskujemy 2 różne wersje dania – warto poeksperymentować, która wersja bardziej nam odpowiada.

Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu

Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu

Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu. Karashi joyu to japońska sojowo-musztardową glazura, która stosuję się do tłustych ryb, mięs i potraw z grilla. W Japonii do jej przygotowania używa się ostrej japońskiej musztardy w proszku, którą rozrabia się z wodą, możemy zastąpić ją ogólnie dostępną ostrą musztardą. Glazurę Karashi joyu można przygotować w większej ilości i trzymać ją w lodówce do dwóch tygodni.

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba

Japońska zupa z kaczki z makaronem Soba to smaczna i pożywna zupa z popularnym w Japonii makaronem gryczanym. Makaron soba jest ważnym elementem kuchni japońskiej. Wierzy się że posiada on właściwości oczyszczające organizm. Do jego wyrobu używa się mąkę gryczaną. Są różne odmiany makaronu Soba od jasnobrązowego, po ciemny brąz. Bywają też nakrapiane a nawet zielone, które zawierają proszek z zielonej herbaty. Jest to produkt niezwykle wszechstronny, który sprawdza się nie tylko w zupach i bulionach ale i podawany na zimno.

Omuraisu - japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem

Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.

Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką

Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką

Chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką to kolejny przepis na chirashi sushi (sushi na talerzu). Tym razem w wersji wegetariańskiej z marynowanym na ostro tofu i pieczoną papryką. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania i miłe dla oka danie z oryginalnymi składnikami.

Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych

Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych

Gunkanmaki z jajecznicą i z pastą z paluszków krabowych. Gunkanmaki to rodzaj sushi, który pozwala na rozwinięcie skrzydeł fantazji. Porcję ryżu owija się paskiem nori tworząc rodzaj “łódki” (“gunkan” znaczy po japońsku “okręt wojenny”), do której możemy nałożyć dowolne miękkie nadzienie. Może to być kawior, posiekane krewetki z dodatkami, różne pasty rybne, sałatki itp. Proponuję dwa warianty nadzienia, które można przygotować bez większych problemów, ponieważ składniki do ich wykonania są ogólnie dostępne.