Przepis na Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado
Smażona pierś kaczki z makaronem ryżowym i avocado to smaczne i bardzo efektowne danie ze smażonej piersi kaczki, podane na makaronie ryżowym z dodatkiem avocado. W tajskiej kuchni ważną rolę odgrywa makaron, a najpopularniejszy jest makaron ryżowy.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 2 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. piersi kaczki podwójna, ze skórą
- 250 g makaronu ryżowego tasiemki
- 1 szt. awokado obranego i pokrojonego w plasterki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Marynata do kaczki:
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mirinu
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki soku z limonki lub octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Sos:
- 2 szt. cebuli dymki pokrojonej w plasterki
- 1 szklanka wody zimnej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka trawy cytrynowej w proszku
Do posypania:
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
Składniki
Marynata do kaczki:
Sos:
Do posypania:
|
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
- Piersi kaczki ponacinać od strony skóry w ukośną kratkę i umieścić mięso w głębokim naczyniu. Polać równomiernie marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
- Rozgrzać wok lub patelnię na średnim ogniu, wlać olej do smażenia i olej sezamowy. Pierś kaczki osączyć z marynaty, umieścić w woku skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu około 5-6 minut do wytopienia tłuszczu a następnie odwrócić mięso i smażyć jeszcze 3-4 minuty.
- Wyjąć usmażoną pierś, położyć na desce i pokroić w cienkie plastry, odrzucając nadmiar skóry.
- Do woka wlać składniki sosu i dolać zachowaną marynatę z mięsa. Mieszając gotować do zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną kaczkę, wszystko razem podgrzać, cały czas mieszając.
Udostępnij ten przepis
Koszyk
0 rzeczy - 0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Znajdź produkt lub przepis
Kategorie produktów
- PROMOCJA TYGODNIA (14)
- [+]Artykuły spożywcze (1564)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- Sosy chińskie (32)
- Olej, ocet, pasty (9)
- Makaron, ryż, mąka (25)
- Chińskie przyprawy, bulion, cukier (23)
- Warzywa, owoce (22)
- Tofu, gluten, grzyby (17)
- Ryby, owoce morza, glony (8)
- Dania gotowe, przystawki (5)
- Przekąski, słodycze (11)
- Herbata, napoje (8)
- [+]Kuchnia japońska (164)
- [+]Kuchnia tajska (175)
- Sosy (20)
- Ryż, makaron, mąka (20)
- Pasty, przyprawy (22)
- Warzywa, owoce, grzyby (9)
- Mleko kokosowe, słodycze, inne (15)
- [+]Kuchnia indyjska (90)
- Przyprawy indyjskie (26)
- Pasty, pikle (14)
- Ryż, placki, mąka, fasola (5)
- Kuchnia koreańska (20)
- Kuchnia filipińska (4)
- Inne kuchnie (18)
- [+]Kuchnia chińska (333)
- [+]Przybory kuchenne (144)
- Patelnia wok (19)
- Akcesoria do woków (9)
- Noże, tasaki, osełki (13)
- Moździerze (6)
- Parowniki, garnki do ryżu (7)
- Gorące talerze, hot pot (3)
- [+]Pałeczki, maty, inne (14)
- Mata do sushi (3)
- Pałeczki do sushi (3)
- Zestawy orientalne (2)
- Produkty do sushi (36)
- Produkty OrientCook i KATTO (23)
Dodaj komentarz