Przejdź do treści

oleju sezamowego

Chiński street food

Chiński street food / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen

Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Wołowina z zielonym mango w sosie hoisin to danie z użyciem zielonego mango, które jest niedojrzałym, młodym owocem o wyraźnym cierpkim smaku (w odróżnieniu od owoców dojrzałych o słodkim smaku i żółtym kolorze). Zielone mango jest cenione jako dodatek do sałatek i dań stir-fry. W tym daniu kwaśny smak zielonego mango komponuje się ze słodkim smakiem sosu hoisin, wszystko uzupełnia chrupki dodatek prażonych orzeszków ziemnych. Danie serwujemy z surówką z marchewki w słodko-kwaśnym sosie i gotowanym ryżem jaśminowym.

Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami

Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Wieprzowina z makaronem Shirataki i warzywami to japońskie danie z wyjątkowym japońskim makaronem. Shirataki to wyjątkowy japońskim produkt spożywczym o bardzo niskiej wartości kalorycznej (kilka kalorii na 100g). Dodatkowo zawierający najzdrowszy znany błonnik “glukomannan” o dobroczynnym działaniu dla organizmu. Glukomannan zapobiega zaparciom, obniża łaknienie, obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru, leczy trądzik. Jest to bardzo smaczne i niskokaloryczne danie wykonane z użyciem wielu zdrowych i kolorowych składników. Potrawę tą możemy także przygotować w wersji wegetariańskiej używając zamiast mięsa tofu, tofu suszone, wegetariańską kaczkę lub wegetariańskie przegrzebki.

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen

Kurczak w pięciu smakach z grejpfrutem i granatem to wakacyjne danie z owocami. Potrawa ta oprócz walorów smakowych jest niezwykle estetyczna wizualnie. Szybkie smażenie w woku sprawia, że kurczak nie chłonie tłuszczu a dodatek grejpfruta i owocu granatu przyśpiesza trawienie i dostarcza wielu witamin.

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Maki sushi z papieru sojowego z wędzonym pstrągiem to propozycja dla osób mających ograniczony dostęp do dobrej surowej ryby lub mających opór przed jedzeniem ryby na surowo. Wędzony pstrąg nie jest tradycyjnym japońskim dodatkiem ale w polskich warunkach jest wręcz idealnym składnikiem: łatwo dostępnym, smacznym i przystępnym cenowo. Użyty przeze mnie papier sojowy jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują wodorostów nori, jest stosunkowo drogi ale koszt ok. 3 zł na dużą rolkę futomaki nie jest zaporowy (oczywiście sushi to możemy zawinąć także w tradycyjne nori). Cieniutkie płaty papieru sojowego świetnie poddają się zwijaniu i formowaniu w maki sushi a ich przeźroczystość sprawia, że można układać na nich różne wzorki np. ze szczypiorku lub sezamu (robimy to przed nałożeniem ryżu na papier). Zamiast ogórka możemy także użyć marchewki doda ona kawałkom żywego koloru (tak na prawdę ze względów estetycznych powinienem użyć właśnie marchewki ale akurat nie miałem pod ręką).

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Wieprzowina grillowana na słodko Char Siu to słynne kantońskiego danie, jedno z najbardziej znanych i lubianych dań chińskich, popularne także poza granicami Chin. Do jej przygotowania używa się zazwyczaj tłustych mięs wieprzowych takich jak boczek i karkówka, które po grillowaniu/pieczeniu pozostają soczyste. Można ją także wykonać z chudej polędwiczki, trzeba ją jednak piec/grillować krótko aby nie wysuszyć zbytnio mięsa. Ja użyłem zarówno karkówki (500g) jaki boczku (700g), oba wyszły pyszne ale boczek smakował najlepiej. Boczek char siu bezdyskusyjnie wchodzi na listę moich ulubionych dań. Danie można wykonać w piekarniku lub na grillu, technika przygotowania jest podobna. Sekretnym składnikiem użytym do przygotowania marynaty jest maltoza, dzięki której na mięsie powstaje apetyczna, błyszcząca glazura. W celu nadania atrakcyjnego koloru bardzo często do marynaty dodaje się czerwonego barwnika (Chińczycy bardzo lubią czerwone potrawy:) – ja zrezygnowałem ze sztucznego barwienia. Do przygotowania tej potrawy możemy także użyć gotowego chińskiego sosu Char Siu lub gotowej mieszanki przypraw.

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Zupa sezamowa z kurczakiem i kapustą to treściwa chińska zupa wykonana z azjatyckiej pasy sezamowej (zmielonego prażonego sezamu). Gęsta, bardzo pożywna zupa z makaronem o bardzo ciekawym, oryginalnym smaku, nam baaardzo smakowała, polecam! Do jej przygotowania możemy użyć dowolnego azjatyckiego makaronu pszennego, ja użyłem cienkiego makaronu udon.

Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką

Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen

Grillowana wieprzowina z ananasem i dymką to ciekawa propozycja na sezon grillowy lub całoroczne domowe grillowanie. Zamiast nieśmiertelnej kiełbaski chcemy zaproponować Wam znakomite danie na grilla w wydaniu orientalnym. Jest proste w przygotowaniu a efekt końcowy z pewności zadowoli nawet najwybredniejszych gości. Soczysty ananas w połączeniu z grillowanym mięsem w intensywnej imbirowo-cytrusowej marynacie tworzy wspaniały i oryginalny posiłek. Danie można zaserwować z gotowanym ryżem ale na grillu praktyczniej będzie zjeść z przypieczonym chlebkiem.

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Makaron soba z wieprzowiną i krewetkami to moja własna inwencja twórcza. Przygotowałem je ponieważ miałem do dyspozycji kawałek schabu, trochę krewetek i makaron soba. Jest to danie przyrządzone dokładnie tak jak lubię, krótko smażone na woku, doprawione na słono-ostro-słodko z dodatkiem mojego ulubionego gochujangu. Nie przypisałem je do żadnej konkretnej kuchni ponieważ jest to mieszanka japońsko (soba) – korańsko (gochujang) – chińska (smażenie stir-fry i chińskie składniki) czyli azjatyckie fusion. Nie musicie koniecznie używać gochujangu, może być inny sos lub pasta chili ale tylko gochujang nada jej charakterystycznego smaku, który tak lubię:)

Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)

Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 7 ocen

Maki sushi z pikantnym tuńczykiem (Spicy tuna roll) to jedna z moich ulubionych odmian sushi. Przepis ten jest bardzo praktyczny ponieważ umożliwia wykorzystanie nieregularnych kawałków pozostałych po cięciu tuńczyka na paski do maki sushi lub plasterki do nigiri sushi. Do przygotowania tego maki możemy użyć najwyższej jakości tuńczyka Saku do sashimi lub niższej jakości filetu z tuńczyka. Różnica w smaku jest nieznaczna a różnica w cenie ryby dwukrotna. W potrzebie, do przygotowania pasty, możemy nawet użyć tuńczyka z puszki, nie jest najgorszy ale smak znaczącą rożni się tuńczyka surowego. To sushi jest po prostu znakomite, na kilkanaście rodzajów maki sushi, które jadłem to przypadło mi najbardziej do gustu. W oryginalnym przepisie do zaostrzenia siekanego tuńczyka używa się bardzo drogiego japońskiego oleju sezamowego z chili La Yu. Bardzo podobny efekt możemy osiągnąć przy pomocy oleju sezamowego i sosu chili. Ilość sosu chili używamy zgodnie z naszym gustem od 1/4 do całej łyżeczki (ja użyłem całą).