Przejdź do treści

pieprzu

Grilowana wołowina (Pulgogi)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 10 ocen

Pierwsze główne danie kuchni koreańskiej na mojej stronie. Tradycyjne koreańskie danie jednak łagodne w smaku (kuchnia koreańska jest bardzo ostra). Jeżeli nie mamy grilla elektrycznego, a jest poza sezonem grillowym, danie to można przygotować na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (kładziemy mięso na patelni i smażymy na niewielkim ogniu, następnie przekładamy na drugą stronę). Serwować z gotowanym ryżem japońskim i kimchi.

Ryż smażony z dymką i jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 14 ocen

Bardzo szybkie do przygotowania danie wegetariańskie. Serwować solo, jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ryż smażony z kurczakiem

Ocena ze starego portalu: 4,65 / 40 ocen

Do przygotowania tej potrawy użyłem ciemnego sosu sojowego, dlatego nabrała ciemnobrązowej barwy. Jeżeli dodasz jasnego sosu, ryż będzie dużo jaśniejszy. Można podawać jako oddzielną potrawę jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Chrupiący makaron z wieprzowiną

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 43 oceny

To danie jest naprawdę zabójcze, najczęściej wykonywane przeze mnie danie z mojej strony. Chrupiący makaron i słodko-słony sos powodują, że danie to uwielbiają dzieci. Gorąco polecam!

Smażona sałata lodowa MIHAO

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 7 ocen

Przepis ten dostałem od mojego korespondencyjnego kolegi Mihao – stąd nazwa dania. Danie to można podawać jako dodatek do potraw mięsnych, lub samodzielnie serwowane z ryżem.

Brokuły z sosem czosnkowym

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen

Bardzo proste ale też bardzo smaczne danie. Polecam! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Zupa cebulowa z jajkiem

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 18 ocen

Jedno z najłatwiejszych do wykonania dań na mojej stronie, co nie znaczy, że niesmaczne. Osobiście lubię tą zupę na ostro dlatego dodaję 1/2 łyżeczki pieprzu, Wy możecie dodać ile uważacie za stosowne. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa ostro-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen

Ta zupa przypomina “nieco” w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa z kurczaka i słodkiej kukurydzy

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 18 ocen

Smaczna i bardzo łatwa do zrobienia zupa z kurczaka, kukurydzy i białka jajka. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa pomidorowa z wołowiną

Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen

Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.