Zupa słodko-kwaśna z suszonym tofu i grzybami Mun
Zupa słodko-kwaśna z suszonym tofu i grzybami Mun to ciekawa w smaku zupa słodko-kwaśna z dodatkiem suszonego tofu i grzybów Mun.
Zupa słodko-kwaśna z suszonym tofu i grzybami Mun to ciekawa w smaku zupa słodko-kwaśna z dodatkiem suszonego tofu i grzybów Mun.
Japońskie pierożki Gyoza to pochodzące z Chin pierożki (chińska nazwa Jiaozi), które zyskały w Japonii wielką popularność i obecnie są traktowane jako tradycyjne japońskie danie. Japońskie pierożki różnią się od chińskiego pierwowzoru czosnkowym aromatem i cieńszym ciastem. Można je gotować na parze, smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu, zazwyczaj są podawane z sosem do maczania.
Pierś kaczki z mango to efektowne i smaczne tajskie danie. Pieczona pierś kaczki z chrupiącą skórką, okraszona słodko-kwaśnym sosem, podana na smażonym mango z porem.
Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng to pożywne i smaczne danie popularne w Indonezji. Połączenie ryżu, krewetek, ostrych przypraw i zwijanego omletu daje znakomity efekt smakowy. Krewetki można zastąpić piersią z kurczaka.
Kurczak chop suey to chińskie danie bardzo popularne w USA (uważa się nawet, że danie to wymyślili amerykańscy Chińczycy). Chop Suey oznacza w dosłownym tłumaczeniu “Różnorodne kawałki”. Przygotowuje się je z różnych mięs, ryb, owoców morza, warzyw i zagęszczonego skrobią sosu. Mięso przygotowuje się zazwyczaj w woku metodą stir-fry, bądź tak jak w naszym przepisie w lekkiej panierce smażone na głębokim tłuszczu (ta wersja jest preferowana w Ameryce). Kurczak chop suey to doskonały przykład harmonii i umiaru. Delikatny kurczak, chrupiąca marchew i seler naciowy, jasno-złoty kolor mięsa i kolorowe warzywa.
UWAGA: jeżeli chcecie zrezygnować ze smażenia na głębokim tłuszczu, należy usunąć z marynaty mąkę oraz białko i usmażyć kurczaka w woku na 2 łyżkach oleju. Reszta przepisu bez zmian.
Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen
Zupa WON TON to popularna chińska zupa, której głównym składnikiem są słynne pierogi WON TON. Ciasto na te pierogi można kupić gotowe ale znacznie lepiej zrobić je samemu. Jeżeli zamierzamy ugotować je w wodzie to należy zrobić je tak jak na zwykłe pierogi czyli mąka, woda, jajko i szczypta soli. Do gotowania na parze polecam nie dodawać jajka do ciasta. Bulion można zrobić tak jak na zupę ramen.
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
Ocena ze starego portalu: 4,87 / 23 oceny
Ciasteczka imbirowe to popularne w Chinach pachnące ciastka, szybkie i łatwe do przygotowania. Pyszna przekąska do herbaty lub kawy.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Tofu z mieloną wieprzowiną (Mapo Tofu) to słynne chińskie danie z prowincji Syczuan znane na całym świecie. W oryginalnym wydaniu jest bardzo ostre, dla typowego polskiego podniebienia zbyt ostre, dlatego w zależności od gustu należy dodać od 1/2 do 3 łyżeczek sosu chili. Do wykonania tej potrawy użyliśmy miękkiego tofu o jedwabistej konsystencji, jednak równie dobrze nadaje się tofu zwarte. Tofu jest praktycznie bez smaku ale to należy przyjąć jako zaletę gdyż zanurzone w sosach i przyprawach chłonie ich aromaty i „budzi się do życia”. Ma także mnóstwo walorów odżywczych, posiada lekkostrawne białko, wysoką zawartość wapnia, potasu i magnezu, obniża poziom cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Ocena ze starego portalu: 4,84 / 19 ocen
Chiński street food to danie popularne na chińskich ulicach i bazarach. Składa się z makaronu i dodatków, które można samemu zasugerować ulicznemu kucharzowi.