Przejdź do treści

sosu sojowego jasnego

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie to chińskie danie w gęstym brązowym, apetycznie wyglądającym sosie. Zamiast z mięsa kaczki można tą potrawę przygotować z piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.

Duszona dynia z bakłażanem

Duszona dynia z bakłażanem

Duszona dynia z bakłażanem to łagodny dodatek do dań głównych lub samodzielna potrawa wegetariańska. Osoby preferujące pikantne smaki mogą dodać 1 łyżeczkę płatków chili.

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno to danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się dużą ilością stosowanych przypraw i jest zazwyczaj bardzo ostra. Ilość dodanej papryczki można dostosować do swoich upodobań kulinarnych.

Wieprzowina Lo Mein

Wieprzowina Lo Mein

Wieprzowina Lo Mein to klasyczne chińskie danie z makaronu i wieprzowiny w aromatycznym sosie. “Lo main” oznacza “wymieszany makaron”, ponieważ makaron nie jest smażony tylko wymieszany z usmażonym mięsem i sosem pod koniec przygotowania potrawy. Oryginalnie danie serwowane jest z rzadkim sosem opcjonalnie możemy zagęścić sos 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej.

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak imbirowo-miodowy to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie smażone stir-fry. Przygotowany w ten sposób kurczak jest niezwykle delikatny i mięciutki, po prostu rozpływa się w ustach, kontrastując z mocnym smakiem imbirowo-miodowego sosu. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem

Wołowina smażona z sezamem to łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.

Rosół z jajkiem po chińsku

Rosół z jajkiem po chińsku

Rosół z jajkiem po chińsku to smaczna i bardzo łatwa do wykonania zupa rosołowa z jajkiem. Najlepiej jest wykonać ją z wcześniej wykonanego wywaru mięsno-warzywnego, w wersji ekspres możemy użyć chińskiego kurczaka w proszku.

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna

Cukinia smażona słodko-kwaśna w lekko pikantnym sosie to chińskie danie wegetariańskie. Podaje się jako ciepło jako warzywny dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun

Jajka na parze z paluszkami krabowymi i grzybami Mun to prosty sposób przygotowania lekkostrawnego i jednocześnie pożywnego posiłku. Danie to można przygotować dodając do jajek różne składniki np. świeże małże, suszone lub świeże krewetki krewetki lub wodorsty nori etc. W wersji bardziej ekskluzywnej potrawę możemy przybrać 2 łyżeczkami kawioru lub ikry z łososia.

Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie

Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie

Warzywa z grzybami stir-fry w orzechowym sosie to tajskie wegetariańskie danie z warzyw i grzybów shitake, któremu pożywności dodają orzechy nerkowca i masło orzechowe. Danie typu stir-fry smażone w woku, łatwe i szybkie do przygotowania. Należy je serwować z ryżem jaśminowy lub makaronem ryżowym.