Kurczak imbirowo-miodowy to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie smażone stir-fry. Przygotowany w ten sposób kurczak jest niezwykle delikatny i mięciutki, po prostu rozpływa się w ustach, kontrastując z mocnym smakiem imbirowo-miodowego sosu. Danie podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 1 godzina |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w paski
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 4-5 łyżek miodu płynnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki świeżego imbiru startego
- 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Do rozgrzanego woka wlać 2 łyżki oleju. Gdy zacznie lekko dymić wrzucić 1/2 porcji mięsa i smażyć mieszając przez 2 minuty. Gdy mięso uzyska złoty kolor wyjąć je na talerz. Czynność powtórzyć z drugą partią mięsa. Gdy będzie gotowe dodać uprzednio usmażone mięso, dolać resztki marynaty i wymieszać, chwilę podgrzewać.
Udostępnij ten przepis