Sok z kokosa (woda z kokosa) to płyn powstający we wnętrzu młodych orzechów kokosowych. W przeciwieństwie do mleczka kokosowego nie posiada tłuszczu. Ma delikatny, odświeżający kokosowy smak. Sok z kokosa zawiera dużo potasu, innych minerałów (wapń, sód) oraz przeciwutleniaczy, jest bardzo nisko kaloryczny i zalecany jest jako zdrowy, dietetyczny napój. Składniki: woda z kokosa 80%, woda, cukier, kwas cytrynowy. Produkcja: Tajlandia.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie wody kokosowej
- naturalny izotonik, który zapewnia szybkie nawilżenie i pozwala uzupełnić poziom elektrolitów
- nadaje się do robienia domowej lemoniady, sorbetów, smoothies czy koktajli
- wpływa korzystnie na pracę serca i układu krwionośnego(obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu)
- stosuje się ją w przypadku problemów trawiennych, biegunki i wymiotów
- w kosmetyce dodaje się ją do kremów i szamponów ze względu na liczne korzyści dla włosów i skóry