Sos z chili i bobu Toban Djan LEE KUM KEE 368g zwany także sosem Hot Bean renomowanego producenta z Hongkongu. Bardzo ważny składnik kuchni syczuańskiej, używany do dań stir-fry a także jako dip. Składniki: solone papryczki chili (48%), woda, fermentowana pasta sojowa (woda, sól, soja, pszenica), fermentowana pasta z bobu 9% (bób, woda, sól, pszenica), cukier, czosnek, skrobia kukurydziana modyfikowana, chili w proszku, olej sojowy, regulator kwasowości (kwas mlekowy), wzmacniacze smaku (E631, E627). Produkcja: Chiny.
MA PO TOFU
Składniki:
120g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
1 łyżeczka czosnku, posiekanego
2 i 1/2 łyżki sosu z chili i bobu
1 paczka (350g) tofu zwartego
3 łyżki wody
Przygotowanie:
1. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, smażyć mieszając 1/2 minuty.
2. Dodać czosnek, sos z chili i bobu, tofu i wodę, delikatnie wymieszać (żeby nie rozkruszyć tofu), dusić 1-2 minuty. Danie gotowe